ßßß Cookit - przepis na Schabowe kotleciki z pieczarkami

Schabowe kotleciki z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Kończy się lato, dni coraz chłodniejsze, przestaną niedługo wystarczać lekkie, wakacyjne obiadki… Dlatego ja mam propozycje na coś konkretniejszego. Schabowe kotleciki z pieczarkami będą całkiem konkretnym obiadem z dodatkiem kaszy czy tłuczonych ziemniaków albo wersją przejściową z fasolką szparagową, jak w moim przypadku. Smaczne, proste i pożywne danie dla mięsożerców:)
Co nam będzie potrzebne:
– 4-5 plastrów schabu
– pół opakowania pieczarek (ok. 200g)
olej do smażenia
przyprawy: papryka mielona słodka, papryka mielona ostra, sól, pieprz, majeranek, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy
Przygotowanie:
pieczarki myjemy dokładnie i zostawiamy na sitku lub ręczniku papierowym, żeby obeschły
kotlety myjemy i lekko rozbijamy (najlepiej przez folię, wtedy mięso nie będzie „odpryskiwać”)
rozbite kotlety posypujemy odrobiną soli, szczyptą pieprzu, papryki czerwonej słodkiej i ostrej (uwaga, żeby nie przesadzić z ostrą, jeśli ktoś nie przepada za pikantnymi daniami) na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kotlety, obsmażamy z obu stron, aż się ładnie zarumienią w tym czasie kroimy pieczarki na połówki
dodajemy pokrojone pieczarki do podsmażonego mięsa, chwilkę smażymy wszystko razem, po czym dolewamy wody (tyle żeby mniej więcej przykryła składniki), dodajemy liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego i pół łyżeczki majeranku, następnie przykrywamy pokrywką (jeśli nie mamy odpowiedniej przykrywki można użyć folii aluminiowej) i dusimy ok 15 – 20 min, aż mięso będzie miękkie (jeśli będzie trzeba dusić nieco dłużej – zależy od mięsa)
kiedy mięso będzie już miękkie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos (gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając, aż woda odparuje i sos będzie miał taką gęstość jak lubimy)
podajemy z kaszą, tłuczonymi ziemniakami lub gotowanymi warzywami
Smacznego:)
Komentarze
comments
Powered by Facebook Comments
Źródło:http://jemcoumiem.pl/schabowe-kotleciki-z-pieczarkami