Wykonanie

Kończy się lato, dni coraz chłodniejsze, przestaną niedługo wystarczać lekkie, wakacyjne obiadki… Dlatego ja mam propozycje na coś konkretniejszego.
Schabowe kotleciki z
pieczarkami będą całkiem konkretnym obiadem z dodatkiem
kaszy czy tłuczonych
ziemniaków albo wersją przejściową z
fasolką szparagową, jak w moim przypadku. Smaczne, proste i pożywne danie dla mięsożerców:)Co nam będzie potrzebne:– 4-5 plastrów
schabu– pół opakowania
pieczarek (ok. 200g)–
olej do smażenia–
przyprawy:
papryka mielona słodka,
papryka mielona ostra,
sól,
pieprz,
majeranek, 3 ziarenka
ziela angielskiego, 1
listek laurowyPrzygotowanie:
pieczarki myjemy dokładnie i zostawiamy na sitku lub ręczniku papierowym, żeby obeschłykotlety myjemy i lekko rozbijamy (najlepiej przez folię, wtedy
mięso nie będzie „odpryskiwać”)


rozbite kotlety posypujemy odrobiną
soli, szczyptą
pieprzu,
papryki czerwonej słodkiej i ostrej (uwaga, żeby nie przesadzić z ostrą, jeśli ktoś nie przepada za pikantnymi daniami) na głębokiej patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy kotlety, obsmażamy z obu stron, aż się ładnie zarumienią w tym czasie kroimy
pieczarki na połówkidodajemy pokrojone
pieczarki do podsmażonego
mięsa, chwilkę smażymy wszystko razem, po czym dolewamy
wody (tyle żeby mniej więcej przykryła składniki), dodajemy
liść laurowy, 3 ziarenka
ziela angielskiego i pół łyżeczki
majeranku, następnie przykrywamy pokrywką (jeśli nie mamy odpowiedniej przykrywki można użyć folii aluminiowej) i dusimy ok 15 – 20 min, aż
mięso będzie miękkie (jeśli będzie trzeba dusić nieco dłużej – zależy od
mięsa)kiedy
mięso będzie już miękkie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos (gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając, aż
woda odparuje i sos będzie miał taką gęstość jak lubimy)

podajemy z
kaszą, tłuczonymi
ziemniakami lub gotowanymi warzywamiSmacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments