Wykonanie
Bardzo proste ciasto znalezione na blogu Moje Wypieki. Jest to jeden z tych przepisów, o których przy okazji muffinów
pisałam, że nawet mi nie udaje się ich popsuć. Do zrobienia w 5 minut, wystarczy do tego miska i mikser. Można wykorzystać jakiekolwiek
owoce, świeże lub mrożone, tak więc jest to świetny przepis zarówno na pełne
owoców lato jak i nędzny sezon zimowy.Co nam będzie potrzebne:– 6
jajek– 3/4 szkl.
cukru– 150 ml
oleju (ok. pół szklanki)– 2 szkl.
mąki– 1 łyżeczka
proszku do pieczenia– szczypta
soli–
czereśnie (
czereśnie można zastąpić dowolnymi
owocami świeżymy lub mrożonymi, np.
truskawkami,
malinami, czy
borówkami)Przygotowanie:
białka oddzielamy od
żółtek i z
białek ubijamy sztywną pianę pod koniec ubijania (cały czas ubijając) zaczynamy powoli dodawać
cukier, następnie po kolei
żółtka, powoli wlewamy
olej, jeszcze chwilę ubijamy
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do osobnej miski i delikatnie mieszamy z resztą ciastanastępnie wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, może być prostokątna, ja użyłam tortownicy i na górę ciasta wykładamy
czereśnie, tyle ile się zmieściwkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i pieczemy 45-50 minut, lub dłużej jeśli będzie trzeba. Po 45 min. sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe (metoda na tzw suchy patyczek- wkładamy do ciasta np zapałkę lub wykałaczkę, wyciągamy delikatnie i sprawdzamy czy nie ma na nim mokrego, surowego ciasta, jeśli patyczek jest suchy oznacza to, że ciasto jest gotowe)upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Smacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments