Wykonanie
« Penne z pesto i
kurczakiemRogaliki „Pani Helenki” »Zobaczyłam na straganie
morele. Hmmmm… Może by tu coś upiec?Jest. Apetyczna
tarta, na którą przepis podkradłam stąd. Jednak mimo swojego pięknego wyglądu nie wyszła idealnie. A dlaczego? O tym za chwilę.

Składniki ciasta:– szklanka
mąki– 100g
masła–
jajko– szczypta
soli– łyżeczka
cukruSkładniki sosu:– 150 ml
śmietany 18%–
żółtko– 2 łyżki
cukruKiedy rozrobimy ciasto, wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy, wykładamy nim foremkę oraz nakłuwamy je widelcem.Na cieście układamy pokrojone
morele i wkładamy do piekarnika.Po 25 minutach wlewamy sos na tartę. Pieczemy jeszcze 10 minut.

Niestety ciasto nie wyszło idealnie. Przepis wprowadził mnie w błąd. Wychodzę z założenia, że jednak na początku należałoby podpiec sam spód tarty. Po 25 minutach powinniśmy nałożyć
morele, polać sosem i dopiero teraz ciasto z
owocami włożyć na 10 minut do piekarnika. Dlaczego? Po dłuższym pieczeniu
morele wydzieliły gorzkawy smak. A gorzkie ciasto, to nie ciasto! 😉

Mimo tych psikusów tartę da się jeść, tylko trzeba posypać ją jeszcze większą ilością
cukruSmacznego!