ßßß Cookit - przepis na Tarta z morelami

Tarta z morelami

nazwa

Wykonanie

« Penne z pesto i kurczakiem
Rogaliki „Pani Helenki” »
Zobaczyłam na straganie morele. Hmmmm… Może by tu coś upiec?
Jest. Apetyczna tarta, na którą przepis podkradłam stąd. Jednak mimo swojego pięknego wyglądu nie wyszła idealnie. A dlaczego? O tym za chwilę.
Składniki ciasta:
– szklanka mąki
– 100g masła
jajko
– szczypta soli
– łyżeczka cukru
Składniki sosu:
– 150 ml śmietany 18%
żółtko
– 2 łyżki cukru
Kiedy rozrobimy ciasto, wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy, wykładamy nim foremkę oraz nakłuwamy je widelcem.
Na cieście układamy pokrojone morele i wkładamy do piekarnika.
Po 25 minutach wlewamy sos na tartę. Pieczemy jeszcze 10 minut.
Niestety ciasto nie wyszło idealnie. Przepis wprowadził mnie w błąd. Wychodzę z założenia, że jednak na początku należałoby podpiec sam spód tarty. Po 25 minutach powinniśmy nałożyć morele, polać sosem i dopiero teraz ciasto z owocami włożyć na 10 minut do piekarnika. Dlaczego? Po dłuższym pieczeniu morele wydzieliły gorzkawy smak. A gorzkie ciasto, to nie ciasto! 😉
Mimo tych psikusów tartę da się jeść, tylko trzeba posypać ją jeszcze większą ilością cukru
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2011/08/tarta-z-morelami