Wykonanie
Super na przystawkę, zakąskę, może być też podawana do obiadu zamiast surówki)Składniki: 9
papryk, 5 sporych ząbków
czosnku, 1 szklanka przegotowanej
wody, ½ szklanki
oliwy, sok z 2
cytryn,
wegeta,
pieprz,
cukier.Przygotowanie: Całe umyte
papryki włożyć do piekarnika i opiec ze wszystkich stron. Zdjąć skórę, wyciągnąć ogonek i pestki i pokroić na ćwiartki(robiąc to staraj się „łapać sos który z nich wycieka). Sos:
czosnek drobno posiekać (nie wycisnąć!!), dodać
oliwę,
wodę, sok z
papryk (który poprzednio zebrałeś), sporo
wegety,
pieprz,
sok z cytryn,
cukier. Sosu ma być tyle, aby przykrył całą
paprykę. Wstawić do lodówki podawać na drugi dzień.To są proporcje sosu, które ja sobie ustaliłam i uważam, że są ok. Jeżeli chcesz je zmieniać to trzymaj się tylko jednej zasady: proporcja
oliwy do
wody ma być 1:2.