ßßß Cookit - przepis na Papryka z czosnkiem na przystawkę

Papryka z czosnkiem na przystawkę

Wykonanie

Super na przystawkę, zakąskę, może być też podawana do obiadu zamiast surówki)
Składniki: 9 papryk, 5 sporych ząbków czosnku, 1 szklanka przegotowanej wody, ½ szklanki oliwy, sok z 2 cytryn, wegeta, pieprz, cukier.
Przygotowanie: Całe umyte papryki włożyć do piekarnika i opiec ze wszystkich stron. Zdjąć skórę, wyciągnąć ogonek i pestki i pokroić na ćwiartki(robiąc to staraj się „łapać sos który z nich wycieka). Sos: czosnek drobno posiekać (nie wycisnąć!!), dodać oliwę, wodę, sok z papryk (który poprzednio zebrałeś), sporo wegety, pieprz, sok z cytryn, cukier. Sosu ma być tyle, aby przykrył całą paprykę. Wstawić do lodówki podawać na drugi dzień.
To są proporcje sosu, które ja sobie ustaliłam i uważam, że są ok. Jeżeli chcesz je zmieniać to trzymaj się tylko jednej zasady: proporcja oliwy do wody ma być 1:2.
Źródło:http://kuchnia-w.blogspot.com/2012/09/papryka-z-czosnkiem.html