ßßß Cookit - przepis na Szybkie placki z pomidorów i pietruszki

Szybkie placki z pomidorów i pietruszki

nazwa

Wykonanie

Łapmy ostatnie promyki lata póki jeszcze są. Dotyczy to nie tylko kwestii spacerów i spędzania czasu na świeżym powietrzy, ale również sfery kulinarnej. Postanowiłam zamieścić nieco kolorów na swoim talerzu i przygotowałam intensywnie czerwone placki z pomidorami i pietruszką.
Danie idealnie nadaje się jako szybka kolacja. Można je również zabrać do pracy na luch, ponieważ smakuje równie dobrze w wersji na zimno.
Lato na talerzu
Składniki na 6 placków:
3 pomidory typu lima
garść pietruszki
1 małe jajko
4 łyżki mąki
olej do smażenia
Dodatki:
fasolka szparagowa
domowy sos balsamiczny
jogurt
Przygotowanie:
Pomidory kroję na bardzo małe kawałki. Natkę siekam możliwie najdrobniej. Dodaję jajko i mąkę i mieszam do czasu połączenia składników. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać więcej mąki. Należy jednak uważać, aby ciasto nie było zbyt zwarta, ponieważ placki wyjdą twarde.
Placki wykładam łyżką na rozgrzaną patelnię i smażę w bardzo wysokiej temperaturze, dociskając je do dna patelni. Ze względu na zawartość pomidorów nie będą chrupiące.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/09/szybkie-placki-z-pomidorow-i-pietruszki