Wykonanie
Łapmy ostatnie promyki lata
póki jeszcze są. Dotyczy to nie tylko kwestii spacerów i spędzania czasu na świeżym powietrzy, ale również sfery kulinarnej. Postanowiłam zamieścić nieco kolorów na swoim talerzu i przygotowałam intensywnie czerwone placki z
pomidorami i
pietruszką.Danie idealnie nadaje się jako szybka kolacja. Można je również zabrać do pracy na luch, ponieważ smakuje równie dobrze w wersji na zimno.

Lato na talerzuSkładniki na 6 placków:3
pomidory typu limagarść
pietruszki1 małe
jajko4 łyżki
mąkiolej do smażeniaDodatki:
fasolka szparagowadomowy
sos balsamicznyjogurtPrzygotowanie:
Pomidory kroję na bardzo małe kawałki.
Natkę siekam możliwie najdrobniej. Dodaję
jajko i
mąkę i mieszam do czasu połączenia składników. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać więcej
mąki. Należy jednak uważać, aby ciasto nie było zbyt zwarta, ponieważ placki wyjdą twarde.Placki wykładam łyżką na rozgrzaną patelnię i smażę w bardzo wysokiej temperaturze, dociskając je do dna patelni. Ze względu na zawartość
pomidorów nie będą chrupiące.