ßßß
Składniki na 1 porcję:1/2 filiżanki ryżu1/4 mangokawałek melonakilka grzybów munkilka listków mięty1 łyżka octu ryżowego1 łyżka oleju lnianego2 łyżki sosu sojowegoświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Ryż płuczę w zimnej wodzie i przekładam do rondelka. Zalewam taką samą ilością wody i dolewam 1 łyżkę sosu sojowego. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż ryż wchłonie całą wodę. Należy uważać, aby się nie przypalił. Na koniec dodaję ocet ryżowy i rozdzielam ziarenka ryżu widelcem.W trakcie gdy ryż się gotuje grzyby mun zalewam gorącą wodą i zostawiam pod przykryciem na 15 minut, aby zrobiły się miękkie. Następnie kroję je na kawałki i przekładam do ryżu. Dodaję pozostałe składniki: mango, melon i miętę. Doprawiam olejem lnianym, sosem sojowym i pieprzem – nie dodaję soli, aby nie było zbyt słone.