Szybka sałatka na lunch w pracy. Ze względu na obecność ryżu zawiera ona sporo białka, więc nie ma potrzeby dodawania kolejnej porcji. Gdyby ktoś jednak miał ochotę sałatkę można uzupełnić ulubionym serem. Ja polecałabym delikatną mozzarellę lub ser owczy, np. bundz.Składniki na 1 porcję:1/2 filiżanki ryżu1/4 mangokawałek melonakilka grzybów munkilka listków mięty1 łyżka octu ryżowego1 łyżka oleju lnianego2 łyżki sosu sojowegoświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Ryż płuczę w zimnej wodzie i przekładam do rondelka. Zalewam taką samą ilością wody i dolewam 1 łyżkę sosu sojowego. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż ryż wchłonie całą wodę. Należy uważać, aby się nie przypalił. Na koniec dodaję ocet ryżowy i rozdzielam ziarenka ryżu widelcem.W trakcie gdy ryż się gotuje grzyby mun zalewam gorącą wodą i zostawiam pod przykryciem na 15 minut, aby zrobiły się miękkie. Następnie kroję je na kawałki i przekładam do ryżu. Dodaję pozostałe składniki: mango, melon i miętę. Doprawiam olejem lnianym, sosem sojowym i pieprzem – nie dodaję soli, aby nie było zbyt słone.