Wykonanie
Szynka z
mięsa mielonego i
kurczaka to prosty przepis na
wędlinę, która z powodzeniem może zastąpić przesycone chemią gotowe
wędliny ze sklepu.Składniki:400g
mięsa mielonego wieprzowego (
szynka,
łopatka)500g
piersi z kurczaka1 główka
czosnkuprzyprawa do kurczaka „Kamis”4 łyżeczki
żelatyny,
Vegeta,
przyprawa do zup w płynie,
pieprz do smaku½ szklanki
wody2 łyżki
olejuSposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę, mieszamy z
przyprawą do kurczaka i
olejem.
Mięso mielimy w maszynce do
mięsa z obranym
czosnkiem. Dodajemy
żelatynę,
wodę i
przyprawy. Dokładnie wyrabiamy
mięso, dodajemy przygotowaną wcześniej
pierś z kurczaka, mieszamy i formujemy tak, aby powstała zgrabna szyneczka.Wkładamy
mięso do rękawa do pieczenia. Ponieważ rękaw jest znacznie szerszy, musimy do na całej długości zwinąć, aby szczelnie owijał
mięso, a następnie zawiązać końcówki.Tak przygotowaną
szynkę wkładamy do wrzącej
wody tak, aby końce rękawa wystawały ponad jej powierzchnię i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Po ugotowaniu
szynkę wyciągamy i pozwalamy jej stężeć w chłodnym miejscu. Na ostudzeniu odwijamy rękaw i
wędlina jest gotowa.Smacznego!