ßßß
Szynka z mięsa mielonego i kurczaka to prosty przepis na wędlinę, która z powodzeniem może zastąpić przesycone chemią gotowe wędliny ze sklepu.Składniki:400g mięsa mielonego wieprzowego (szynka, łopatka)500g piersi z kurczaka1 główka czosnkuprzyprawa do kurczaka „Kamis”4 łyżeczki żelatyny,Vegeta, przyprawa do zup w płynie, pieprz do smaku½ szklanki wody2 łyżki olejuSposób przygotowania:Pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka i olejem.Mięso mielimy w maszynce do mięsa z obranym czosnkiem. Dodajemy żelatynę, wodę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy mięso, dodajemy przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka, mieszamy i formujemy tak, aby powstała zgrabna szyneczka.Wkładamy mięso do rękawa do pieczenia. Ponieważ rękaw jest znacznie szerszy, musimy do na całej długości zwinąć, aby szczelnie owijał mięso, a następnie zawiązać końcówki.Tak przygotowaną szynkę wkładamy do wrzącej wody tak, aby końce rękawa wystawały ponad jej powierzchnię i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Po ugotowaniu szynkę wyciągamy i pozwalamy jej stężeć w chłodnym miejscu. Na ostudzeniu odwijamy rękaw i wędlina jest gotowa.Smacznego!