ßßß
Śledź w oleju, to łatwa w przygotowaniu i smaczna przekąska zarówno na specjalne okazje, jak np. kolacja wigilijna, jak i na domowe przyjęcia. U nas zawsze cieszy się sporym powodzeniem.Składniki do przyrządzenia śledzi w oleju:½ kg matiasów;1 ½ szklanki oleju;4 ząbki czosnku;3 średnie cebulki;5 liści laurowych;10 ziaren ziela angielskiego;pieprz;1 łyżka stołowa suszonej bazylii.Przygotowanie:Śledzie należy posmakować – jeśli są zbyt słone, należy je wymoczyć w zimnej wodzie. Po upływie 1 godziny sprawdzamy – jeśli są jeszcze zbyt słone, to zalewamy je ponownie zimną woda i nadal moczymy, aż do osiągnięcia idealnego smaku.Wymoczone śledzie kroimy po skosie na małe kawałki, cebulkę siekamy w drobną kostkę.W misce układamy warstwami śledzie, przekładając je cebulką, posypując przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na co najmniej kilka godzin.Smacznego!