Makaron pappardelle to włoski makaron jajeczny w kształcie długich, płaskich, szerokich wstążek. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju sosami – od dziczyzny po drób.Składniki:1 opakowanie makaronu pappardelle (250g)300g piersi z indyka4 małe papryczki chilipuszka pomidorów (ja użyłam własnoręcznie zrobionych jesienią, w zalewie ziołowej)ser żółty3-4 łyżki pestoolejprzyprawy: pieprz, bazylia, odrobina cukru, maggi, vegetaoliwaPrzygotowanie:Umytą i obsuszoną pierś z indyka kroimy w paski i marynujemy w pesto. Zamarynowane mięso smażymy na oleju na złoty kolor, w trakcie smażenia dodajemy pokrojone w paseczki papryczki chili.Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go i wrzucamy na patelnię. Dodajemy starty ser i mieszamy. Przyprawiamy do smaku i…Smacznego!