Wykonanie

Tradycyjnie, koniec karnawału kojarzy się nam z pączkami, chrustami i
faworkami. Nie wszyscy jednak przepadają za tymi łakociami w postaci smażonej. Stąd propozycja wykonania chrustów w wersji dietetycznej, bez smażenia w głębokim tłuszczu.Składniki:3 szklanki
mąki tortowej;6
żółtek;100 g schłodzonego
masła;8 łyżek kwaśnej, gęstej
śmietany;
aromat śmietankowy;szczypta
soli;
cukier puder do posypania lub
lukier.Sposób przygotowania:Z
mąki,
żółtek,
masła i
aromatu śmietankowego zagniatamy ciasto i wkładamy je na 1,5 godz. do lodówki. Po schłodzeniu ciasto dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa używając sitka o średnich oczkach.Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Wycinamy paseczki, jak na
faworki. Na środku każdego paseczka wycinamy podłużny otworek i przeplatamy.Przygotowane w ten sposób chrusty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180 0 C na złoty kolor pilnując, aby się nie przypaliły. Gorące posypujemy
cukrem pudrem lub lukrujemy.Z podanych produktów wyszło mi 2 blaszki z piekarnika.Przygotowane w ten sposób chrusty świetnie smakują z sosem
jagodowym:

1 słoiczek
czarnych jagód we własnym
syropie przelewamy do niedużego garnka. Dodajemy 1 łyżkę
cukru i gotujemy chwilę, aby płyn zredukował się. Miksujemy i… gotowe!Smacznego!