Wykonanie

Bioderka z
kurczaka faszerowane
suszonymi pomidorami mogą być nie tylko daniem obiadowym. Doskonale smakują również pokrojone w plasterki, jako zimna przekąska. Z jednego bioderka wychodzi jedna roladka.Składniki:4 bioderka1 opakowanie
serka „Góralski przysmak” o smaku
czosnkowym lub
serka topionego2 średnie
cebulkikilka plasterków
suszonych pomidorów w
oliwieprzyprawa do kurczaka „Kamis”
papryka słodka mielona
olejPrzygotowanie:Bioderka myjemy, usuwamy kość i delikatnie rozbijamy na cieńszy płat. Aby
mięso nie pryskało na boki, najlepiej jest przykryć je folią spożywczą lub woreczkiem foliowym. Płaty przyprawiamy
przyprawą do kurczaka.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor.
Serek dzielimy na 4 części i rozsmarowujemy na każdym płacie. Na
serek układamy po 2-3
płatki suszonych pomidorów i
cebulkę. Zwijamy roladki, owijamy je nicią lub spinamy wykałaczką.Na rozgrzanej patelni obsmażamy roladki na złoty kolor. Po obsmażeniu posypujemy
papryką, obtaczamy w sosie, w którym się smażyły i układamy na blaszce do pieczenia. Pozostałym sosem polewamy roladki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1700C przez ok. 30 min.Smacznego!