Wykonanie
Lekki i prosty jarski obiad. Serowa rumiana kołderka otulająca nadziane
zielenią naleśniki. Cóż więcej powiedzieć. Popatrzcie tylko i spróbujcie sami! :)

Składniki:- 6 naleśników (przepis na naleśniki na blogu - klik)- nadzienie:200 g
świeżego szpinaku (ewentualnie zastąp mrożonym)220 g
ricotty,
serka "typu włoskiego" lub tłustego
twarożkusól,
pieprz1-2 ząbki
czosnku czosnku- na sos:150-250 ml
mleka25 g
masła (~ łyżka)25 g
mąki (~ 2 łyżki)50-70 g
startego seraPrzygotowanie:Świeże liście
szpinaku umyj i odetnij ogonki. Podduś na
maśle na średnim ogniu aż
szpinak zmięknie. Dodaj pokruszony
serek i wymieszaj. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem, ewentualnie
czosnkiem. Gotowe nadzienie podziel na sześć części. Formę do zapiekania natłuść, rozgrzej piekarnik do temperatury 190C. Naleśniki posmaruj nadzieniem, zawiń i wyłóż do formy. Aby wykonać sos w niewielkim rondelku roztop
masło, tak aby uniknąć zarumienienia. Zdejmij rondel z ognia, dodaj
mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo, ciągle mieszając, dolewaj
mleko. Postaw rondel z powrotem na palnik i mieszaj, aż sos zacznie gęstnieć. Przepis początkowo przewidywał 150 ml płynu, ale w moim uznaniu sos był bardzo gęsty, dodałam więc więcej
mleka i podgrzewałam dalej, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - przypominającej niezastygnięty
budyń. Dopraw
solą i
pieprzem. Do gorącego sosu dodaj większość
startego sera. Naleśniki polej sosem i posyp pozostałym
żółtym serem. Zapiekaj, aż serowa kołderka lekko się zarumieni. Podawaj gorące. Smacznego!


