ßßß
Składniki:- 6 naleśników (przepis na naleśniki na blogu - klik)- nadzienie:200 g świeżego szpinaku (ewentualnie zastąp mrożonym)220 g ricotty, serka "typu włoskiego" lub tłustego twarożkusól, pieprz1-2 ząbki czosnku czosnku- na sos:150-250 ml mleka25 g masła (~ łyżka)25 g mąki (~ 2 łyżki)50-70 g startego seraPrzygotowanie:Świeże liście szpinaku umyj i odetnij ogonki. Podduś na maśle na średnim ogniu aż szpinak zmięknie. Dodaj pokruszony serek i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie czosnkiem. Gotowe nadzienie podziel na sześć części. Formę do zapiekania natłuść, rozgrzej piekarnik do temperatury 190C. Naleśniki posmaruj nadzieniem, zawiń i wyłóż do formy. Aby wykonać sos w niewielkim rondelku roztop masło, tak aby uniknąć zarumienienia. Zdejmij rondel z ognia, dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo, ciągle mieszając, dolewaj mleko. Postaw rondel z powrotem na palnik i mieszaj, aż sos zacznie gęstnieć. Przepis początkowo przewidywał 150 ml płynu, ale w moim uznaniu sos był bardzo gęsty, dodałam więc więcej mleka i podgrzewałam dalej, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - przypominającej niezastygnięty budyń. Dopraw solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodaj większość startego sera. Naleśniki polej sosem i posyp pozostałym żółtym serem. Zapiekaj, aż serowa kołderka lekko się zarumieni. Podawaj gorące. Smacznego!

