ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod serowym sosem

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod serowym sosem

nazwa

Wykonanie

Lekki i prosty jarski obiad. Serowa rumiana kołderka otulająca nadziane zielenią naleśniki. Cóż więcej powiedzieć. Popatrzcie tylko i spróbujcie sami! :)
Składniki:
- 6 naleśników (przepis na naleśniki na blogu - klik)
- nadzienie:
200 g świeżego szpinaku (ewentualnie zastąp mrożonym)
220 g ricotty, serka "typu włoskiego" lub tłustego twarożku
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku czosnku
- na sos:
150-250 ml mleka
25 g masła (~ łyżka)
25 g mąki (~ 2 łyżki)
50-70 g startego sera
Przygotowanie:
Świeże liście szpinaku umyj i odetnij ogonki. Podduś na maśle na średnim ogniu aż szpinak zmięknie. Dodaj pokruszony serek i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie czosnkiem. Gotowe nadzienie podziel na sześć części. Formę do zapiekania natłuść, rozgrzej piekarnik do temperatury 190C. Naleśniki posmaruj nadzieniem, zawiń i wyłóż do formy. Aby wykonać sos w niewielkim rondelku roztop masło, tak aby uniknąć zarumienienia. Zdejmij rondel z ognia, dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo, ciągle mieszając, dolewaj mleko. Postaw rondel z powrotem na palnik i mieszaj, aż sos zacznie gęstnieć. Przepis początkowo przewidywał 150 ml płynu, ale w moim uznaniu sos był bardzo gęsty, dodałam więc więcej mleka i podgrzewałam dalej, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - przypominającej niezastygnięty budyń. Dopraw solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodaj większość startego sera. Naleśniki polej sosem i posyp pozostałym żółtym serem. Zapiekaj, aż serowa kołderka lekko się zarumieni. Podawaj gorące. Smacznego!
Źródło:http://www.smakocie.com/2013/06/nalesniki-ze-szpinakiem-zapiekane-pod.html