ßßß
Składniki:200 g makaronukilkanaście zielonych szparagów1-2 łyżki masłapół cebuli pokrojonej w drobna kostkę50 ml białego wina120-150 ml śmietanki kremówki100 g wędzonego łososia1 łyżeczka posiekanego koperkusól, pieprzPrzygotowanie:Makaron gotuj w osolonym wrzątku, aż będzie al dente. Szparagi umyj, usuń zdrewniałe części u nasady (nagnij lekko szparagi i zdrewniały fragment sam się odłamie). W razie gdyby skórka była twardawa obierz ją od nasady do połowy długości. Szparagi obgotuj przez około 4-5 minut w lekko osolonym wrzątku, a następnie odsącz z wody. Pokrój szparagi na kilkucentymetrowe kawałki. Łososia pokrój na paski. Kiedy makaron się gotuje przygotuj sos. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj wino i odparuj, aż zawartość patelni zgęstnieje. Dolej śmietankę i gotuj kilka minut. Dodaj łososia, koperek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, dodaj szparagi i zdejmij z ognia. Następnie wymieszaj ugotowany makaron z sosem i podawaj.