ßßß
Składniki (na 1 porcję):pół pieczonej/grillowanej piersi z kurczakakromka żytniego chlebakilka liści sałaty masłowej (może być też rzymska lub inna))oliwki zielonekilka pomidorków koktajlowychłyżka słonecznikaoliwasok z cytrynysól, pieprzPrzygotowanie:Na suchą rozgrzaną patelnię wsyp słonecznik, praż kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż ziarna lekko się zarumienią, a następnie przesyp na talerzyk i odstaw do przestudzenia. Kromkę chleba pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i skrop oliwą - dokładnie wymieszaj. Opiekaj na niezbyt dużym ogniu, aż grzanki staną się chrupkie, a następnie zestaw z ognia. W naczyniu, w którym będziesz serwować sałatkę rozłóż umyte i porwane na mniejsze części liście sałaty, rozrzuć pokrojone kawałki kurczaka, oliwki, przekrojone na pół pomidorki oraz grzanki. Aby przygotować dressing, do zamykanego pojemnika (np. małego słoiczka) wlej 1 łyżkę soku z cytryny, dodaj szczyptę soli, nieco pieprzu i wymieszaj. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy, zamknij dokładnie pojemnik i wstrząśnij. Tak przygotowanym dressingiem polej równomiernie sałatkę. Na koniec posyp całość uprażonym słonecznikiem. Smacznego!
