ßßß
Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):200 g masła160 g cukru (u mnie 150g brązowego)4 duże jajka200 g mąki pszennej (u mnie 100g pełnoziarnistej i 100g zwykłej)40 g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli600 g malin (u mnie 450g) umytych i osuszonychSkładniki na kruszonkę:szklanka mąki pszennej4 czubate łyżki płatków owsianychok. 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę1/2 lub 2/3 szklanki cukru pudruszczypta soliPrzygotowanie:Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej ucierać i stopniowo dodawać cukier, sól, a następnie jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę pszenną (oba rodzaje), ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać, a następnie przesiać do miski z masą maślano-jajeczną. Wymieszać składniki dużą łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównać i wyłożyć maliny. Mąkę na kruszonkę przesiać do miski. Dodać sól i masło, wymieszać składniki rękoma lekko ugniatając, aż powstaną grudki. Dodać cukier puder i płatki owsiane, dalej wyrabiać tworząc mniejsze i większe grudki kruszonki. Rozsypać kruszonkę na owoce. Piec w 175 C około 45 minut. Smacznego!Oryginalny przepis tutaj .

