ßßß Cookit - przepis na Ciasto z malinami i kruszonką

Ciasto z malinami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Maliny najlepiej jest pożreć. Jedna po drugiej lub też garściami. Postanowiłam jednak zaznaczyć malinowy sezon jakimś wypiekiem. Przepisu na pożarcie malin nikomu podawać nie trzeba przecież. Dostałam podpowiedź, że wart uwagi jest przepis z "Moich Wypieków, a ponieważ ufam recepturom z owego bloga niemal bezgranicznie, zrobiłam właśnie takie ciasto! Wprowadziłam drobne modyfikacje, no i malin było trochę mniej, bo... część pożarłam!
Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):
200 g masła
160 g cukru (u mnie 150g brązowego)
4 duże jajka
200 g mąki pszennej (u mnie 100g pełnoziarnistej i 100g zwykłej)
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
600 g malin (u mnie 450g) umytych i osuszonych
Składniki na kruszonkę:
szklanka mąki pszennej
4 czubate łyżki płatków owsianych
ok. 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1/2 lub 2/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej ucierać i stopniowo dodawać cukier, sól, a następnie jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę pszenną (oba rodzaje), ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać, a następnie przesiać do miski z masą maślano-jajeczną. Wymieszać składniki dużą łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównać i wyłożyć maliny. Mąkę na kruszonkę przesiać do miski. Dodać sól i masło, wymieszać składniki rękoma lekko ugniatając, aż powstaną grudki. Dodać cukier puder i płatki owsiane, dalej wyrabiać tworząc mniejsze i większe grudki kruszonki. Rozsypać kruszonkę na owoce. Piec w 175 C około 45 minut. Smacznego!
Oryginalny przepis tutaj .
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/09/ciasto-z-malinami-i-kruszonka.html