ßßß
Składniki (blacha 30x20 cm):6 dużych dojrzałych bananów2/3 szklanki roztopionego masła (ja użyłam 2/3 kostki masła, wyszło ciut mniej po roztopieniu)1 szklanka cukru (może być brązowy, mi się akurat skończył)2 jajka1 łyżeczka cukru waniliowego (lub nieco esencji waniliowej)3 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli70-100 g czekolady deserowej lub gorzkiej, posiekanej w drobną kostkę (z mleczną będzie za mdło w mojej opinii)Przygotowanie:Banany rozgnieść widelcem (w moim przypadku potrzebny był tłuczek do ziemniaków), ale tak, aby zachowały swoją niejednolitą strukturę, wymieszać z roztopionym masłem. Dodać cukier, rozmącone jajka, cukier waniliowy. W osobnej misce dobrze wymieszać mąkę z sodą, solą i czekoladą a następnie dodać do masy bananowej. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, aż się połączą. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć blachy 20x30 cm (mój chlebek miał wysokość około 4-5 cm) lub skorzystać z długiej keksówki. Można także użyć połowy składników jak w oryginalnym przepisie i skorzystać z mniejszej formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170ºC 45-60 minut - warto sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Pycha!

