Wykonanie
Mocno
orzechowe, a jednocześnie delikatne. Wzbogacone
suszonymi owocami, które tak cudnie wyglądają po przekrojeniu. Bazą jest przepis na
makowego piegusa . Tym razem, kiedy zabrakło
maku, podmieniłam go na zmielone
orzechy. Poniżej możecie zobaczyć wynik tej improwizacji.

Składniki:1 szklanka
białek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka zmielonych
orzechów laskowych lub innych (zmieliłam swoje ze skórką, część z nich była zmielona na pył, a część pozostała w drobnych kawałkach)1/2 szklanki roztopionego
masła przestudzonego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
suszonych owoców (np. posiekane
suszone figi,
śliwki,
morele,
rodzynki,
żurawina)Przygotowanie :
Białka ubij na sztywno. Dodawaj
cukier dalej ubijając. Następnie dodaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
orzechy,
suszone owoce, roztopione
masło i całość wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę. Piecz w temperaturze 220 stopni C przez około 40-50 minut. W połowie pieczenia wierzch ciasta możesz przykryć kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, żeby nie spiekł się za mocno. Patyczkiem sprawdź czy ciasto jest gotowe, jeśli jest suchy - możesz ciacho wyjmować. Wystudzone ciasto możesz polać
polewą czekoladową lub lukrem, mi smakowało bez dodatków. Smacznego!


Tak jeszcze odnośnie
orzechów... :)