ßßß
Składniki:1 szklanka białek1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej1 szklanka zmielonych orzechów laskowych lub innych (zmieliłam swoje ze skórką, część z nich była zmielona na pył, a część pozostała w drobnych kawałkach)1/2 szklanki roztopionego masła przestudzonego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka suszonych owoców (np. posiekane suszone figi, śliwki, morele, rodzynki, żurawina)Przygotowanie :Białka ubij na sztywno. Dodawaj cukier dalej ubijając. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, suszone owoce, roztopione masło i całość wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę. Piecz w temperaturze 220 stopni C przez około 40-50 minut. W połowie pieczenia wierzch ciasta możesz przykryć kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, żeby nie spiekł się za mocno. Patyczkiem sprawdź czy ciasto jest gotowe, jeśli jest suchy - możesz ciacho wyjmować. Wystudzone ciasto możesz polać polewą czekoladową lub lukrem, mi smakowało bez dodatków. Smacznego!
Tak jeszcze odnośnie orzechów... :)