ßßß Cookit - przepis na Orzechowy keks z białek

Orzechowy keks z białek

nazwa

Wykonanie

Mocno orzechowe, a jednocześnie delikatne. Wzbogacone suszonymi owocami, które tak cudnie wyglądają po przekrojeniu. Bazą jest przepis na makowego piegusa . Tym razem, kiedy zabrakło maku, podmieniłam go na zmielone orzechy. Poniżej możecie zobaczyć wynik tej improwizacji.
Składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych lub innych (zmieliłam swoje ze skórką, część z nich była zmielona na pył, a część pozostała w drobnych kawałkach)
1/2 szklanki roztopionego masła przestudzonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka suszonych owoców (np. posiekane suszone figi, śliwki, morele, rodzynki, żurawina)
Przygotowanie :
Białka ubij na sztywno. Dodawaj cukier dalej ubijając. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, suszone owoce, roztopione masło i całość wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę. Piecz w temperaturze 220 stopni C przez około 40-50 minut. W połowie pieczenia wierzch ciasta możesz przykryć kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, żeby nie spiekł się za mocno. Patyczkiem sprawdź czy ciasto jest gotowe, jeśli jest suchy - możesz ciacho wyjmować. Wystudzone ciasto możesz polać polewą czekoladową lub lukrem, mi smakowało bez dodatków. Smacznego!
Tak jeszcze odnośnie orzechów... :)
Źródło:http://www.smakocie.com/2015/01/orzechowy-keks-z-biaek.html