ßßß
Składniki (na około 15 sztuk) :1 i 3/4 szklanki płatków owsianych (zmieszałam błyskawiczne z górskimi)2 szklanki prażonych płatków ryżowych "Rice Snaps" McEnnedy120 g masła120 g brązowego cukru120 g masła orzechowego (użyłam gładkiego masła McEnnedy)70 g miodudodatkowo opcjonalnie:garść posiekanych orzechów (użyłam orzechów pekan Alesto i orzechów włoskich)1-2 łyżki ziaren sezamu lub słonecznikaPrzygotowanie:Masło, cukier, masło orzechowe i miód umieść w rondlu i podgrzewaj na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż składniki się połączą. W międzyczasie odmierz i wymieszaj prażony ryż z płatkami owsianymi, dodaj także posiekane orzechy i ziarno sezamu. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 160'C. Do rondla z połączonymi składnikami wsyp płatki z dodatkami i dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż do foremki i wygładź jej wierzch czystą łyżką, lekko dociskając, aby składniki wypełniły foremkę i miały równą grubość. Piecz do zarumienienia - około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze przestudź przed krojeniem. Pokrój na części - podłużne batoniki lub wedle uznania. Przechowuj kilka dni w szczelnym opakowaniu.



Peanut butter oatmeal barsIngredients (makes about 15) :1 i 3/4 cup of oatmeal (I mixed porridge and jumbo oats)2 cups of crunchy crisped rice120 g unsalted butter120 g brown sugar120 g smooth peanut butter70 g honeyadditionally:handful of chopped nuts (I used pecans and walnuts)1-2 tablespoons of sesame seeds (or sunflower seeds)Preparation:Put butter, sugar, peanut butter and honey into a deep saucepan over a low heat. Leave it to melt and combine, stir from time to time. Mix oats with crispy rice, add nuts and seeds. Line a rectangle tin with a baking paper. Preheat the oven to 160 C (320 F). When all ingredients in a saucepan are melted stir in oat mixture. Mix well. Spread the mixture out evenly in the baking tin and smooth the top with a clean spoon or your fingers. Bake for about 20 minutes until golden. Leave it to cool and then cut into even rectangles or squares. Keep for about a week in a airtight tin (if you manage to not eat them before this time!).