Wykonanie
Peanut butter oatmeal bars[scroll down for English version]Przerwa w pracy - wyraźnie pachnąca zarumienionym
masłem orzechowym. Pełna smakoci i dobroci. Część, aby było pożywnie, część - z czystego łakomstwa. No i przede wszystkim dla chrupania! Nie chodzi przecież tylko o to, żeby coś przegryźć, ale żeby też pochrupać. W roli składnika chrupiącego idealnie sprawdziły się prażone
ryżowe płatki, które zawsze chciałam
mieć, a nie mogłam nigdzie dostać. Aż w końcu pojawiły się w ramach tygodnia amerykańskiego w Lidlu. Z tej samej okazji dostałam do wypróbowania także
orzechy pekan i
masło orzechowe. Wersję crunchy pożeram łyżeczką, gładką - pakuję do ciast i batonów! Jak już zgromadzicie komplet składników, zróbcie tę wdzięczną przekąskę i
weźcie do pracy, na piknik, w podróż - mniam!
Składniki (na około 15 sztuk) :1 i 3/4 szklanki
płatków owsianych (zmieszałam błyskawiczne z górskimi)2 szklanki prażonych
płatków ryżowych "Rice Snaps" McEnnedy120 g
masła120 g
brązowego cukru120 g
masła orzechowego (użyłam gładkiego
masła McEnnedy)70 g
miodudodatkowo opcjonalnie:garść posiekanych
orzechów (użyłam
orzechów pekan Alesto i
orzechów włoskich)1-2 łyżki ziaren
sezamu lub
słonecznikaPrzygotowanie:
Masło,
cukier,
masło orzechowe i
miód umieść w rondlu i podgrzewaj na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż składniki się połączą. W międzyczasie odmierz i wymieszaj prażony
ryż z
płatkami owsianymi, dodaj także posiekane
orzechy i ziarno
sezamu. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 160'C. Do rondla z połączonymi składnikami wsyp
płatki z dodatkami i dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż do foremki i wygładź jej wierzch czystą łyżką, lekko dociskając, aby składniki wypełniły foremkę i miały równą grubość. Piecz do zarumienienia - około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze przestudź przed krojeniem. Pokrój na części - podłużne batoniki lub wedle uznania. Przechowuj kilka dni w szczelnym opakowaniu.
Peanut butter oatmeal barsIngredients (makes about 15) :1 i 3/4 cup of oatmeal (I mixed porridge and jumbo oats)2 cups of crunchy crisped rice120 g unsalted butter120 g brown sugar120 g smooth peanut butter70 g honeyadditionally:handful of chopped nuts (I used pecans and walnuts)1-2 tablespoons of
sesame seeds (or sunflower seeds)Preparation:Put butter, sugar, peanut butter and honey into a deep saucepan over a low heat. Leave it to melt and combine, stir from
time to
time. Mix oats with crispy rice, add nuts and seeds.
Line a rectangle tin with a baking paper. Preheat the oven to 160 C (320 F). When all ingredients in a saucepan are melted stir in oat mixture. Mix well. Spread the mixture out evenly in the baking tin and smooth the top with a clean spoon or your fingers. Bake for about 20 minutes until golden. Leave it to cool and then cut into even rectangles or squares. Keep for about a week in a airtight tin (if you
manage to not eat them before this
time!).