Wykonanie
Znów nadszedł ten dzień, w którym czasu i ochoty na gotowanie miałam niewiele. Do wyboru miałam przygotowanie
fasolki z puszki albo coś, czego na
stole nie gościłam od wakacji czyli
kuskus!Czym jest kuskus?
Kuskus to nic innego jak
kasza z pszenicy durum w postaci semoliny (drobne ziarenka). Wywodzi się z północnej Afryki gdzie stanowi podstawę codziennej diety.W Europie sprzedaje się
kuskus w wersji instant, co oznacza, że jest on uprzednio podgrzany na parze, a następnie wysuszony, dzięki temu możliwe jest ugotowanie go w mniej niż pięć minut (czasem wystarczy tylko zalać go wrzątkiem).Danie z
kuskusem przygotowałam w formie sałatki na zimno, ale
kuskus idealnie nadaje się do dań z sosem czy warzywami.

Składniki:1 szklanka suchego
kuskusu,1,5 szklanki wrzącej
wody,1 małe
awokado,1 mały
granat,4-6 małych
ogórków konserwowych,4 łyżki niesłodzonej
kukurydzy z puszki,garść
rukoli,2 łyżki
soku z cytryny,
sól,
pieprz, szczypta wędzonej
papryki do smaku.Przygotowanie:
Kuskus przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Zazwyczaj na opakowaniu napisane jest, że stosunek
kaszy do ilości
wody powinien być jak 1:1, ale z praktyki wiem, że
wody zazwyczaj potrzeba więcej, bo inaczej
kuskus jest twardy. Przyprawiamy.
Awokado kroimy w kostkę,
ogórki w plasterki i dodajemy do
kaszy, dodajemy również odcedzona
kukurydzę. Dodajemy również umytą i osuszoną wcześniej
rukolę,
owoce granatu i
sok z cytryny. Mieszamy i próbujemy, w razie potrzeby przyprawiamy.

Smacznego!