Wykonanie
Jeśli chodzi o wytrawne tarty to zdecydowanie jestem ich największą fanką w mojej rodzinie. Mogłabym je jeść codziennie, ale wtedy z pewnością nie mieściłabym się we framudze drzwi, bo było nie było,
tarta do najlżejszych dań nie należy. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe "tartowe" szaleństwo. Dlatego też chciałabym zaprosić Was dziś na nietypową tartę. Składniki, których użyłam zdecydowanie zbyt rzadko są ze sobą łączone w naszych kuchniach, a szkoda! Zatem przyszykujcie
szparagi i botwinę, kupcie płat
ciasta francuskiego i wypróbujcie mój przepis.


Składniki:1 pęczek botwiny,1/2 dużego pęczka
szparagów,1 opakowanie
ciasta francuskiego,1
jajko,1 szklanka
mleka,1 łyżka ziaren
czerwonego pieprzu,szczypta
gałki muszkatołowej,
sól,starta
mozarella do posypania tarty (opcjonalnie)

Przygotowanie:Botwinę dokładnie umyć i poszatkować w kawałki ok 1 - 1,5 cm.
Szparagi obrać i podgotować na parze.
Ciasto francuskie wyłożyć w formie do pieczenia uprzednio wysmarowanej tłuszczem.W rondlu zagotować
mleko, następnie zdjąć je z ognia i ostudzić. Następnie wbić do środka
jajko i całość dobrze wymieszać; dodać utłuczony w moździerzu
pieprz oraz startą
gałkę muszkatołową i
sól.Na cieście ułożyć kolejno botwinę i
szparagi, całość zalać sosem (UWAGA! Ilość sosu z tego przepisu przewidziana jest na dużą foremkę do tarty). Na koniec posypać starta
mozarellą (opcjonalnie).Całość zapiekać przez 20-25 minut w 180 stopniach.Smacznego!