ßßß

Składniki:1 pęczek botwiny,1/2 dużego pęczka szparagów,1 opakowanie ciasta francuskiego,1 jajko,1 szklanka mleka,1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu,szczypta gałki muszkatołowej,sól,starta mozarella do posypania tarty (opcjonalnie)
Przygotowanie:Botwinę dokładnie umyć i poszatkować w kawałki ok 1 - 1,5 cm. Szparagi obrać i podgotować na parze.Ciasto francuskie wyłożyć w formie do pieczenia uprzednio wysmarowanej tłuszczem.W rondlu zagotować mleko, następnie zdjąć je z ognia i ostudzić. Następnie wbić do środka jajko i całość dobrze wymieszać; dodać utłuczony w moździerzu pieprz oraz startą gałkę muszkatołową i sól.Na cieście ułożyć kolejno botwinę i szparagi, całość zalać sosem (UWAGA! Ilość sosu z tego przepisu przewidziana jest na dużą foremkę do tarty). Na koniec posypać starta mozarellą (opcjonalnie).Całość zapiekać przez 20-25 minut w 180 stopniach.Smacznego!