Wykonanie
O wyższości
kiszonej kapusty nad tą kwaszona
pisałam o tu, więc wracać do tego nie
będę, ale chciałabym Wam pokazać, że
kapusta kiszona to nie tylko bigos, kapuśniak czy surówka. Z
kiszonej kapusty można przyrządzić również placki, czy jak kto woli kotleciki. Nie będzie to trudne zadanie, wystarczy kilka składników i gotowe!

Składniki:około 200 g
kiszonej kapusty,1
jajko,1 szklanka
wody,1/2 szklanka
mąki żytniej,1/2 szklanki
mąki pszennej,pół pęczka
pietruszki,1 łyżka świeżego lub
suszonego koperku,3 łyżki drobno posiekanych
orzechów np laskowych,
sól i
pieprz do smaku.

Przygotowanie:1)
Kapustę kiszoną kroimy w trzycentymetrowe paski i wrzucamy do rondla, zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości. Do gotującej się
kapusty można dodać
liścia laurowego lub
ziela angielskiego.2) W misce mieszamy przy użyciu miksera
mąkę z
jajkiem i
wodą. Ciasto powinno
mieć konsystencję jak na naleśniki.

3) Ugotowaną
kapustę odcedzamy na sitku. Po ocieknięciu dodajemy do ciasta.4)
Pietruszkę drobno kroimy i dodajemy do masy razem z
orzechami.5) Całość doprawiamy
koperkiem,
solą i
pieprzem.6) Placki można smażyć na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu, lub smarując ją odrobiną tłuszczu.Smacznego!