ßßß Cookit - przepis na Placki z kiszonej kapusty z orzechami

Placki z kiszonej kapusty z orzechami

nazwa

Wykonanie

O wyższości kiszonej kapusty nad tą kwaszona pisałam o tu, więc wracać do tego nie będę, ale chciałabym Wam pokazać, że kapusta kiszona to nie tylko bigos, kapuśniak czy surówka. Z kiszonej kapusty można przyrządzić również placki, czy jak kto woli kotleciki. Nie będzie to trudne zadanie, wystarczy kilka składników i gotowe!
Składniki:
około 200 g kiszonej kapusty,
1 jajko,
1 szklanka wody,
1/2 szklanka mąki żytniej,
1/2 szklanki mąki pszennej,
pół pęczka pietruszki,
1 łyżka świeżego lub suszonego koperku,
3 łyżki drobno posiekanych orzechów np laskowych,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1) Kapustę kiszoną kroimy w trzycentymetrowe paski i wrzucamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do gotującej się kapusty można dodać liścia laurowego lub ziela angielskiego.
2) W misce mieszamy przy użyciu miksera mąkę z jajkiem i wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na naleśniki.
3) Ugotowaną kapustę odcedzamy na sitku. Po ocieknięciu dodajemy do ciasta.
4) Pietruszkę drobno kroimy i dodajemy do masy razem z orzechami.
5) Całość doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem.
6) Placki można smażyć na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu, lub smarując ją odrobiną tłuszczu.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2014/02/placki-z-kiszonej-kapusty-z-orzechami.html