ßßß
Składniki:około 200 g kiszonej kapusty,1 jajko,1 szklanka wody,1/2 szklanka mąki żytniej,1/2 szklanki mąki pszennej,pół pęczka pietruszki,1 łyżka świeżego lub suszonego koperku,3 łyżki drobno posiekanych orzechów np laskowych,sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:1) Kapustę kiszoną kroimy w trzycentymetrowe paski i wrzucamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do gotującej się kapusty można dodać liścia laurowego lub ziela angielskiego.2) W misce mieszamy przy użyciu miksera mąkę z jajkiem i wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na naleśniki.
3) Ugotowaną kapustę odcedzamy na sitku. Po ocieknięciu dodajemy do ciasta.4) Pietruszkę drobno kroimy i dodajemy do masy razem z orzechami.5) Całość doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem.6) Placki można smażyć na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu, lub smarując ją odrobiną tłuszczu.Smacznego!