ßßß
Pasta kanapkowa z pieczoną papryką i pieczoną marchewkąSkładniki:3 marchewki obrane,2 czerwone papryki,sok z 1/4 cytryny,1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,1/2 ostrej papryki w proszku,szczypta wędzonej papryki,szczypta mielonego kminu rzymskiego,gałązka rozmarynu drobno posiekana,łyżka oliwy z oliwek,sól do smaku.
Przygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, marchewkę piec przez około 35 minut, paprykę przez 25 minut (lub do pojawienia się czarnych bąbli na skórce.Gorącą jeszcze paprykę sparzyć: przełożyć do naczynia z pokrywką, zamknąć i potrząsać przez chwilę, a następnie odstawić na 5-10 minut. Po tym czasie otworzyć pudełko i wyciągnąć jedną paprykę (drugą zostawić pod przykryciem) i obrać z niej skórkę.Marchewkę i paprykę zblendować, dodając zioła i przyprawy oraz oliwę.Można przechowywać w lodówce do 5 dni.Smacznego!