Wykonanie
Jesień w pełni, choć temperatury za oknem zdecydowanie nie przypominają listopadowych.Nie sprzyja to gotowaniu rozgrzewających potraw, a i pieczenie
ciastek korzennych, jakby mniejszą frajdę sprawia, dlatego też przygotowałam dla Was bezglutenowe
ciasteczka amarantusowo-jaglane z dodatkiem
żurawiny i
nerkowców. Delikatnie słodkie
amarantuski nadadzą się dla wszystkich pań dbających o linię, no i oczywiście dla łasuchów i
ciasteczkowych potworów.
Cisateczka amarantusowo - jaglaneSkładniki:50 g
amarantusa (przed ugotowaniem),50 g
kaszy jaglanej (przed ugotowaniem),1 średniej wielkości
jabłko starte na tarce,garść
żurawiny suszonej,garść
nerkowców,1 łyżka
oleju,1 łyżka
cukru trzcinowego,1/4 łyżeczki
cynamonu,1/4 łyżeczki
imbiru w proszku,2-3 łyżki
mąki gryczanej.

Przgotowanie:
Kaszę jaglaną i
amarantus przelać wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki po ugotowaniu. Gotować razem do miękkości, odcedzić i ostudzić. Ja staram się dodać tyle
wody, żeby wygotowała się ona w trakcie gotowania i nie było konieczności odcedzania
kaszy po ugotowaniu.
Jabłko wymieszać z
przyprawami,
olejem i
cukrem.Dodać
kaszę jaglaną i
amarantus. Dokładnie wymieszać. Jeśli
jabłko okaże się zbyt soczyste dodać
mąki gryczanej, tak, żeby dało się z łatwością formować
ciastka.
Ciastka wykładać na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut.
