Wykonanie
Mój tata zwykł kiedyś mawiać, że jeśli brakuje na coś czasu, to znaczy, że ma się za mało zajęć. Nie brał jednak pod uwagę faktu, że trzeba
mieć jeszcze siłę na te zajęcia. Mi niestety tej siły brakuje. Kiedy dużo się wokół dzieje rzeczą, którą zaniedbuje jest blog. W kolejce do opublikowania czeka chyba z tuzin przepisów, a ja nie mam kiedy obrobić zdjęć i napisać paru zdań wstępu do każdego wpisu. Dlatego dziś, kiedy mam chwilkę z pęczkiem moich ulubionych
szparagów w jednej dłoni i
szpinakiem w drugiej zapraszam Was na przepis na na prawdę świetną (żeby nie powiedzieć zajebistą) zapiekankę. Oprócz wspomnianych produktów przyda Wam się ajwar (może być kupny). Będzie on bardzo przydatny jako sos na spód zapiekanki. Zakupcie zatem
ciasto francuskie i do dzieła.


Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego,1 pęczek
zielonych szparagów,300 g
szpinaku baby lub pęczek młodego
szpinaku,1
pomidor pokrojony w plastry,2 duże ząbki
czosnku pokrojone w małe plasterki3 spore łyżki ajwaru,1 opakowanie
mozzarelli (kula lub
tarta),1 biała
cebula pokrojona w krążki,
sól do smaku.

Przygotowanie:
Ciasto francuskie wyłożyć na papierze do pieczenia, pozaginać brzegi do środka i posmarować ajwarem.W garnku zagotować
wodę.
Szpinak umyć (jeśli trzeba - odciąć korzonki i pokroić ) i wrzucić na wrzątek. Po około minucie przelać na sito i zalać zimną
wodą blanszując go. Odcedzić dokładnie odciskając
wodę.
Szparagi ugotować na parze odcinając uprzednio dolne końcówki.Na ciasto wykładać kolejno
szpinak i
czosnek, plastry
pomidora,
szparagi i
cebulę. Na wierzchu ułożyć
mozzarellę.Zapiekankę piec w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez około 20-25 minut (zależy od ciasta - powinno upiec się na złoto).Smacznego!