ßßß
Składniki:1 szklanka mąki razowej mąki żytniej,1 szklanka mąki pszennej,1/2 szklanki ciepłego mleka,1/2 małej kostki drożdży,1/2 szklanki jogurtu,1 łyżeczka cukru,3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,rozpuszczone masło lub oliwa z oliwek (do smarowania chlebków).
Przygotowanie:W naczyniu przygotowujemy zaczyn drożdżowy mieszając ciepłe (nie może być gorące!) mleko razem z cukrem i dodajemy drożdże. Całość mieszamy, tak, żeby drożdże się rozpuściły i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut.W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki razem z jogurtem. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy rękami do uzyskania ciasta jak na pizzę czyli takiego, które nie będzie się bardzo lepiło do palców, ma być gładkie i dać się swobodnie formować. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Można również odstawić je na noc do lodówki i użyć nazajutrz.Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego kule, a następnie placki. Osobiście wolę mniejsze kawałki, takie wielkości dłoni niż wielkie placki wielkości talerza.Rozgrzewamy patelnię, gdy będzie ciepła układamy na niej placek posmarowany z obu stron masłem lub oliwą z oliwek (wystarczy nanieść niewielką ilość tłuszczu za pomocą silikonowego pędzelka). Smażymy przez około 1 minutę (lub do momentu, gdy zaczną pojawiać się "bąble") Następnie przewracamy placek na drugą stronę i smażymy przez 1-2 minuty. Upieczone naan można układać na ręczniku kuchennym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Najlepiej smakują na ciepło podane od razu po przyrządzeniu, ale spokojnie można je przechowywać w pudełeczku do 2 dni.
Smacznego!