Wykonanie
Pogoda za oknem zdecydowanie nie sprzyja gotowaniu: jest cudownie gorąco, wieje przyjemny ciepły wiaterek, świeci słońce i nic się nie chce. Na dobrą sprawę to jeść też się nie chce, przynajmniej do godzin wieczornych, gdy słońce chowa się za horyzontem i można pomyśleć o przygotowaniu czegoś na szybko. Jedni będą woleli
sałatkę, inni coś na ciepło i to dla tych drugich mam dziś przepis na szybki obiad. Warunkiem koniecznym jest posiadanie w lodówce klusek na parze (czy też pyz jak to niektórzy mówią). Taki półprodukt jest chyba znany większości. Warto jednak podkreślić, że nie musi być nafaszerowany chemią. Udało mi się parę
razy kupić kluski na parze, które nie mają żadnych konserwantów, ale za to trzeba je szybko zjeść. Mając już kluski na parze zaopatrzcie się w
świeży szpinak,
cukinię - ja użyłam żółtej, jest delikatniejsza od zielonej, oraz parę
pieczarek.

Składniki:opakowanie klusek na parze,pęczek
szpinaku,1 żółta
cukinia,6-8
pieczarek,2 ząbki
czosnku,100 ml
śmietanki 18%,
oliwa z oliwek,świeży
tymianek i
orgeanosól
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie umyć, odciąć grube łodyżki, pokroić na drobniejsze kawałki. W garnku zagotować
wodę i na wrzątek wrzucić
szpinak. Gotować przez 1 minutę (
szpinak powinien zmniejszyć swoją objętość), a następnie przełożyć go na sitko i włożyć pod strumień zimnej
wody, lub do miski z
lodem. Taki proces nazywa się blanszowaniem i sprzyja zachowaniu koloru
szpinaku, a także jego wartości odżywczych. Następnie
szpinak zblendować .Rozgrzać patelnię i wlać łyżeczkę
oliwy.
Czosnek bardzo drobno posiekać i wrzucić na
oliwę. Smażyć przez chwilę. Ważne:
czosnek nie może się przypalić! Następnie zalać
czosnek śmietanką, zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać
szpinak. Całość doprawić do smaku i zagotować. Odstawić z ognia.
Pieczarki obrać, nie myć!
Cukinię obrać i pokroić w plastry razem z
pieczarkami.
Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę
oliwy i wrzucić
zioła, a po chwili
pieczarki. Smażyć chwilę, aż puszczą sok, po czym wrzucić
cukinię. Smażyć, aż
cukinia zmięknie. Jeśli zajdzie potrzeba dodać
oliwy.W garnku na parę przygotować kluski zgodnie z przepisem na opakowaniu.Całość podawać na ciepło lub zimno (też jest smaczne).Smacznego!