ßßß
Składniki:kruche ciasto na tartę250 g mąki,100 g masła,2 jajka,2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego,szczypta solinadzienie2 dojrzałe mango średniej wielkości,150 g jeżyn,sok z 1 limonki,250 g mascarpone,1 łyżeczka agaru.
Przygotowanie:Jajka wymieszać z cukrem pudrem. Na blacie przygotować kopiec z mąki ze szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę masło i ręcznie je rozdrobnić z mąką. ponownie usypać kopiec i zrobić w nim dziurę, w którą należy wlać wymieszane jaja z cukrem. Całość zagniatać do momentu powstania jednolitej masy. Z ciasta utworzyć kulę, przełożyć je na talerz, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.Po godzinie rozgrzać piekarnik do 190 stopni w trybie termoobiegu. Ciasto ponownie rozłożyć na blacie i rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i dopasować do niej. Następnie przy użyciu widelca zrobić dziurki, żeby cisto nie rosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć je z piekarnika i ostudzić.Ostudzone ciasto wyjąć z formy i przełożyć na talerz lub paterę.Mango obrać ze skórki i zblendować na gładką masę. Dodać mascarpone i sok z limonki i blendować jeszcze przez krótką chwilę.Agar rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody i dodać do masy z mango, dokładnie wymieszać.Nadzienie przełożyć na wystygniętą tartę i ułożyć na wierzchu jeżyny. Całość przykryć np. miską, żeby nie przeszło innymi zapachami i wstawić do lodówki na co najmniej 2,5 godziny. Podawać na zimno.
Smacznego!