ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy sernik

Czekoladowy sernik

nazwa

Wykonanie

Czekoladowa uczta dla podniebienia. Coś czemu nie można się oprzeć. Wyznaje zasadę, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie łakocie. Przepis z ulubionego bloga Kwestia smaku :)
Spód:
1 paczka kakaowych ciastek (takie)
50 g roztopionego masła
2 łyżki gorzkiego kakao
Masa serowa:
500 g gęstego twarogu (użyłam zwykłego, ale jak się przekonałam lepiej dać gęsty sernikowy)
500 g serka mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
1/3 szklanki (80 ml) śmietany 30%
2 łyżki gorzkiego kakao
5 jajek
200 g ciemnej czekolady
Mus malinowy:
1 mały błyskawiczny kisiel malinowy z kawałkami owoców (np. Słodka chwila)
1/2 szklanki konfitury malinowej
Polewa:
1/2 szklanki śmietany 30%
2 łyżki ciemnego kakao
100 g ciemnej gorzkiej czekolady
Wykonanie
Mus malinowy: przygotować kisiel, ale w mniejszej ilości wody - 125ml, dodać do niego konfiturę, odstawić.
Spód: Rozkruszyć ciastka na pył i dodać roztopione wcześniej masło. Wyłożyć przygotowaną masą spód okrągłej formy do pieczenia. Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.
Masa serowa: Do miski włożyć twaróg i ser mascarpone, mąkę, cukier. Ucierać 2-3 minuty na małych obrotach. Podgrzać śmietankę i dodać kakao. Gdy śmietanka będzie gładka dodać do masy serowej. Dodać jajka (po każdym wbiciu jajka miksować na małych obrotach przez 30s). Czekoladę rozpuścić, ostudzić i powoli wlewać do masy serowej (musi być lejąca, nie może zastygnąć). Wylać masę na wcześniej przygotowany spód. Kłaść po jednej pełnej łyżeczce musu malinowego na wierzch masy w równych odstępach.
Pieczenie: Wstawić sernik do piekarnika rozgrzanego do 175st. Na dolnej płycie postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą nalaną do 2/3 wysokości. Piec w tej temperaturze przez 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120st i piec 90 minut. Studzić sernik przez 15 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie uchylić drzwiczki (nie wyjmować go od razu).
Polewa: Podgrzać śmietankę, dodać kakao, wymieszać. Dodać czekoladę. Ostudzić i polać sernik.
Schłodzić sernik w lodówce, najlepiej całą noc. Mi konfitura opadła na dno sernika, ale nie wiem czym było to spowodowane.
Smacznego!
Źródło:http://www.dietanawidelcu.pl/2014/02/czekoladowy-sernik.html