Wykonanie
Poziom trudnościRewelacyjne meksykańskie placki. Doskonały składnik burrito czy fajity, chimichangi i quesadilli. Niestety nie wychodzą takie okrągłe jak te ze sklepu, ale w niczym to nie przeszkadza. Są smaczne, miękkie i przede wszystkim bez konserwantów i sztucznych dodatków.Porcja dla 4 osóbSkładniki:450 gram
mąki pszennej typ 5501 łyżeczka płaska
soli100 g (2 łyżki)
smalcu200 ml gorącej
wodySposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać
sól.
Smalec roztopić w gorącej wodzie (powinna powstać pełna szklanka płynu).
Wodę z roztopionym
smalcem stopniowo dodawać do
mąki, mieszając w mikserze hakiem do
ciasta drożdżowego lub mieszać drewnianą łyżką.
Dobrze wyrobić. Uformować kulę z ciasta. Przykryć luźno folią i odstawić na 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 10 równych części, uformować kulki w dłoniach i odstawić na minimum 10-20 minut (nakryć kulki luźno folią, aby nie obeschły). Kolejno rozwałkowywać wałkiem ciasto na cieniutkie placki.
Placki smażyć na rozgrzanej, suchej patelni lub grzanej na kuchni blachy z piekarnika. Placki tortilli można mrozić. Zamiast
smalcu można dodać
olej, ale te ze
smalcem lepiej smakują.
Smacznego!