ßßß Cookit - przepis na Jesienny chleb z dynią i figami

Jesienny chleb z dynią i figami

nazwa

Wykonanie

Aniu, chleb upieczony, dziękuje za zaproszenie mnie do październikowej piekarni :)
Składniki :
100 g puree z dyni
50 g zakwasu, płynnego ( u mnie żytni)
50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej - taką dałam, orkiszowej lub żytniej)
400 g mąki pszennej typu 550
5 g świeżych drożdży
230 g wody
10 g soli
50 g suszonych fig, drobno pokrojonych
30 g nasion dyni
przepis z bloga Ani
Moje puree to wcześniej utarta, pasteryzowana w słoiczku dynia.
Przygotowanie:
Do misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni. ( Drożdże pokruszyłam i dodałam do zakwasu). Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty
Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30*C na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto.
Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut.
Wystudź chleb na ruszcie.
Chleb piekłam w kamionkowej foremce o wymiarach 10 x 32 cm. Wyrabiałam ręcznie drewnianą łyżką.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2017/10/jesienny-chleb-z-dynia-i-figami.html