Wykonanie

Aniu,
chleb upieczony, dziękuje za zaproszenie mnie do październikowej piekarni :)Składniki :

100 g puree z dyni50 g zakwasu, płynnego ( u mnie żytni)50 g
mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej - taką dałam, orkiszowej lub żytniej)400 g
mąki pszennej typu 5505 g świeżych
drożdży230 g
wody10 g
soli50 g suszonych fig, drobno pokrojonych30 g nasion dyniprzepis z bloga Ani

Moje puree to wcześniej utarta, pasteryzowana w słoiczku
dynia.Przygotowanie:

Do misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem
soli, fig i dyni. (
Drożdże pokruszyłam i dodałam do zakwasu). Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj
sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj
figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minutyZdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30*C na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto.Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz
chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut.Wystudź
chleb na ruszcie.
Chleb piekłam w kamionkowej foremce o wymiarach 10 x 32 cm. Wyrabiałam ręcznie drewnianą łyżką.