ßßß Cookit - przepis na Bułki śniadaniowe

Bułki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Wypieków ciąg dalszy, tym razem na"taśmę" poszły bułki zwane śniadaniowymi. Zgrabne, smaczne, doskonałe na śniadanie jak i na kolację. Będą nam smakowały z wędliną,ale na słodko także chętnie je zjemy.
Skladniki:
500g mąki pszennej typ 550
30g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
tłuszcz do posmarowania blachy
Wykonanie:
Mąkę przesiej do miski,zrób wgłębienie, pokrusz do niego drożdże, dodaj cukier i trochę letniej wody.
Wymieszaj z odrobiną mąki i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Do rozczynu dodaj 240ml letniej wody, sól, zagnieć ciasto przez około 10 minut. W razie potrzeby dosyp mąki.
Misę oprósz mąką, ciasto formuj w kulę i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2h.
Blachę posmaruj tłuszczem, ciasto jeszcze chwilę ugniataj i uformuj 8 bułek. (W przepisie podano 16 podwójnych malutkich, ja zrobiłam 8 większych) Każdą natnij wzdłuż.
Wstaw do nagrzanego do 220*C piekarnika, ale piecz w 200*C przez 15- 20 minut.
W trakcie pieczenia smaruj lub spryskuj bułki wodą z solą.
* Przepis zaczerpnięty z książki " Smakowite Pieczywo " Kristiane Muller- Urban
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/08/buki-sniadaniowe.html