Wykonanie
Wypieków ciąg dalszy, tym razem na"taśmę" poszły
bułki zwane śniadaniowymi. Zgrabne, smaczne, doskonałe na śniadanie jak i na kolację. Będą nam smakowały z
wędliną,ale na słodko także chętnie je zjemy.
Skladniki:500g
mąki pszennej typ 55030g świeżych
drożdżyłyżeczka
cukrupłaska łyżeczka
solitłuszcz do posmarowania blachy
Wykonanie:
Mąkę przesiej do miski,zrób wgłębienie, pokrusz do niego
drożdże, dodaj
cukier i trochę letniej
wody.Wymieszaj z odrobiną
mąki i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.Do rozczynu dodaj 240ml letniej
wody,
sól, zagnieć ciasto przez około 10 minut. W razie potrzeby dosyp
mąki.Misę oprósz
mąką, ciasto formuj w kulę i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2h.Blachę posmaruj tłuszczem, ciasto jeszcze chwilę ugniataj i uformuj 8
bułek. (W przepisie podano 16 podwójnych malutkich, ja zrobiłam 8 większych) Każdą natnij wzdłuż.Wstaw do nagrzanego do 220*C piekarnika, ale piecz w 200*C przez 15- 20 minut.W trakcie pieczenia smaruj lub spryskuj
bułki wodą z
solą.
* Przepis zaczerpnięty z książki " Smakowite
Pieczywo " Kristiane Muller- Urban