Wykonanie

Składniki :1 kg
melona8 plastrów
szynki parmeńskiej lub surowej
wędzonej polędwicy1 łyżka
miodu2 łyżki
oliwy2 łyżki
octu winnegosól,
pieprz, listki
mięty
Przygotowanie :
Melon umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrać ze skóry i usunąć pestkiMiąższ pokroić w kostkę i zmiksować na gładką masę, doprawić
solą oraz
pieprzem, pozostawić na kilka minut do lodówkiNa patelni rozgrzać
oliwę, podsmażyć pokrojoną
szynkę i odłożyćNa tę samą patelnię wlać
ocet, 2 łyżki
wody, kilka sekund gotować, aż zmniejszy się objętość płynu , dodać
miód i mieszać, aż całkowicie się rozpuściOstudzić i wlać do zupy, dokładnie wymieszaćDo chłodnika dodać
miętę oraz przesmażoną
szynkę - wymieszać ponownie.

Przepis z "Szczupło, smacznie, zdrowo" Nr. 6/2001