Wykonanie
Amber a dokładniej to Marzena z bloga Zacisze kuchenne w tym miesiącu zaproponowała chlebek norweski..w
sumie to nie wygląda jak
chleb, ale jak sucharki ..i postanowiłam spróbować upiec ..upiekłam..ale jakoś mi ten chlebek nie przypadł do smaku..no, ale wiadomo..każdy ma inne gusta i smaki..ja co prawda nie dałam
siemienia lnianego, bo nie miałam, ale ciut pozwiększałam resztę dodatków.

200 ml
otrębów pszennych Kupiec200 ml
płatków owsianych Kupiec200 ml pestek dyni200 ml pełnoziarnistej
mąki żytniej200 ml
ziaren słonecznika100 ml
siemienia lnianego [ nie dałam]100 ml ziaren
sezamu2 łyżeczki
soli700 ml
wodyWszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.Wyłożyć blachę papierem i rozsmarować ciasto cieniutko równą warstwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut. Po 10 minutach wyciągnąć i pokroić na prostokąty. Wstawić ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut. Wyciągnąć i odstawić do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje. Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.Instrukcję wykonania możecie obejrzeć na przykład tutaj .Niech nam się upiecze!Knekkebrød na blogach:BajkoradaDzieje kuchennej WiewióryEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i
kajzerkaHealthy CravingKonwalie w kuchniKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityLeśny ZakątekMagnolia-
rozmarynMoje domowe kucharzenieMoje małe czarowanieNieład MalutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuProste potrawyRed and PaleRuskie raz!Smakowe
kubkiSmakowity
chlebStare garyW poszukiwaniu SlowLifeW sezonieZacisze kuchenneDziękuję Wam bardzo za wspólne pieczenie.To wspaniałe uczucie tworzyć taką listę piekących!


