ßßß Cookit - przepis na Knekkebrød i czerwcowa piekarnia

Knekkebrød i czerwcowa piekarnia

nazwa

Wykonanie

Amber a dokładniej to Marzena z bloga Zacisze kuchenne w tym miesiącu zaproponowała chlebek norweski..w sumie to nie wygląda jak chleb, ale jak sucharki ..i postanowiłam spróbować upiec ..upiekłam..ale jakoś mi ten chlebek nie przypadł do smaku..no, ale wiadomo..każdy ma inne gusta i smaki..ja co prawda nie dałam siemienia lnianego, bo nie miałam, ale ciut pozwiększałam resztę dodatków.
200 ml otrębów pszennych Kupiec
200 ml płatków owsianych Kupiec
200 ml pestek dyni
200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej
200 ml ziaren słonecznika
100 ml siemienia lnianego [ nie dałam]
100 ml ziaren sezamu
2 łyżeczki soli
700 ml wody
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wyłożyć blachę papierem i rozsmarować ciasto cieniutko równą warstwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut. Po 10 minutach wyciągnąć i pokroić na prostokąty. Wstawić ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut. Wyciągnąć i odstawić do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje. Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.
Instrukcję wykonania możecie obejrzeć na przykład tutaj .
Niech nam się upiecze!
Knekkebrød na blogach:
Bajkorada
Dzieje kuchennej Wiewióry
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i kajzerka
Healthy Craving
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magnolia-rozmaryn
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład Malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Red and Pale
Ruskie raz!
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
W sezonie
Zacisze kuchenne
Dziękuję Wam bardzo za wspólne pieczenie.
To wspaniałe uczucie tworzyć taką listę piekących!
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/06/knekkebrd-i-czerwcowa-piekarnia.html