Wykonanie
Święto Pizzy...jak szaleć to szaleć..Przed chwilą tylko co zrobione...i już zjedzone...Pizza ?..nie do końca....bo to coś w stylu bułeczek.. pięknie wygladąjce kwiatki..Pomysł na takie kwiatki podpatrzyłam tutaj. Ja zrobiłam inne
ciasto drożdżowe...jakiś czas temu robiłam pizzę pieczoną na kamieniu [ przepisu ciągle brak na blogu-ale postaram się to nadrobić]..była bardzo smaczna..i tym razem też zrobiłam z tego samego ciasta,,,lecz zamiast
oleju dałam smakowitą pajdę z
ziołami..i po raz kolejny Smakowita Pajda mnie zaskoczyła..Ciasto było delikatne, przyjemnie pachnące....smaczne,...i szybko zjedzone..

0,5 kg
mąki1 szkl.
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru40 g
drożdży2 łyżki smakowitej pajdy
przyprawa do pizzydowolna
wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka
białko do posmarowania
Drożdże rozrobić w wodzie, dodać
mąkę,
sól,
cukier ,
olej i
przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/
kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze
wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8
płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące
płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając.Posmarować
białkiem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.



