ßßß Cookit - przepis na Bułki pszenne

Bułki pszenne

nazwa

Wykonanie

To nie był mój debiut lecz drugi raz kiedy to piekłam samodzielnie bułeczki. Po pierwszym razie uznałam, że wypiek pieczywa mi nie idzie i powinnam dać sobie z tym spokój. Jednak te bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu i nie można ich zepsuć. Szczerze - przepis Domi jest rewelacyjny i koniecznie powinniście go wypróbować. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (na 6 dużych lub 8 mniejszych)
- 630 g mąki tortowej
- 300 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 białko
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże kruszymy do wysokiej miski, dodajemy cukier i łyżkę ciepłej wody. Zostawiamy na 15 min by zaczęły pracować. Teraz dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto rękoma, ok. 15 min (im dłużej tym lepiej). Ciasto w misce przykrywamy czystą ściereczką na ok. 1 godzinę by podwoiło masę.
Przygotowujemy blachę i pokrywamy ją papierem do pieczenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 lub 8 części. Każdy kawałek rozgniatamy palcami na placek i formujemy sakiewkę, układamy bułki zwinięciem do dołu (by na wierzchu była płaska część). Tępą częścią noża dość głęboko naciąć bułeczki i oprószyć mąką, odstawić na pół godz przykryte ściereczką. Piekarnik nastawić na 200*C. Bułki piec 20-30 min (zależy od ich wielkości) aż się zarumienią. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/02/buki-pszenne.html