ßßß Cookit - przepis na Solanki

Solanki

nazwa

Wykonanie

Kiedyś już robiłam solanki, ale na zakwasie...tym razem skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj.
50 dkg mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
1 żółtko
1/2 szkl. letniego mleka
1/2 szkl. letniej wody
1 płaska łyżeczka drożdży suchych
Do smarowania przed zwinięciem:
1 łyżka oleju
Do smarowania przed pieczeniem:
1 białko
sól morska
opcjonalnie kminek
Wymieszać mąkę, drożdże i sól. Dodać mleko z woda i żółtko. Ciasto wyrobić (powinno być podobnej konsystencji jak na pizzę) i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę (albo do podwojenia objętości).
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego ile i jakiej wielkości solanki chcemy uzyskać) i rozwałkować na okrągłe placki grubości ok. 1/2 cm. Każdy placek posmarować z wierzchu olejem, po czym nożem do pizzy podzielić na 8 części. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik tylko, że solanki mają pozostać proste.
Wyłożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą morską (ewentualnie kminkiem).Piec w 250 st.C na złoty kolor.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/11/solanki.html