Wykonanie
Kiedyś już robiłam solanki, ale na zakwasie...tym razem skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj.

50 dkg
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
soli1
żółtko1/2 szkl. letniego
mleka1/2 szkl. letniej
wody1 płaska łyżeczka
drożdży suchychDo smarowania przed zwinięciem:1 łyżka
olejuDo smarowania przed pieczeniem:1
białkosól morskaopcjonalnie
kminekWymieszać
mąkę,
drożdże i
sól. Dodać
mleko z
woda i
żółtko. Ciasto wyrobić (powinno być podobnej konsystencji jak na pizzę) i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę (albo do podwojenia objętości).Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego ile i jakiej wielkości solanki chcemy uzyskać) i rozwałkować na okrągłe placki grubości ok. 1/2 cm. Każdy placek posmarować z wierzchu
olejem, po czym nożem do pizzy podzielić na 8 części. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik tylko, że solanki mają pozostać proste.Wyłożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.Przed pieczeniem posmarować
białkiem i posypać
solą morską (ewentualnie
kminkiem).Piec w 250 st.C na złoty kolor.



