ßßß
ŹródłoSkładniki:1,5 kg mąki2,5 szklanki letniej wody2 łyżeczki soli2 łyżki oleju1 białko36 g świeżych drożdży1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowaniaDrożdże świeże rozpuścić w letniej wodzie. Odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Odłożyć, przykryte lnianym ręcznikiem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 7-8 części. Uformować bułki, z małych kulek zrobić uchwyt przykrywki, którą potem odkroimy, ułożyć na blaszce w sporych odstępach, oprószyć mąką, przykryć, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do złotego koloru. Lekko przestudzić na kratce. Odciąć górę i wydrążyć. Nałożyć nadzienie i podawać.Smacznego:)