ßßß Cookit - przepis na Cukinia a la ananas

Cukinia a la ananas

nazwa

Wykonanie

Cukinię w syropie już kiedyś robiłam..ta jest z dodatkiem goździków..dodatek goździków podpatrzyłam tutaj .Jak dla mnie bez goździków jest lepsza, ale to kwestia gustu..Wanilia z cukru wanilinowego nadała słodkiego smaku..i przyjemnego aromatu..
3 kg (obranej) cukinii
1 kg cukru
cukier wanilinowy Wodzisław
kilka goździków
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
W 1,5 litra zimnej wody rozpuścić kwasek cytrynowy. Cukinię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę .Włożyć do gara (gliniak lub coś szklanego) i zalać wodą z kwaskiem.Obciążyć np. talerzem i odstawić na ok 24 godziny w chłodne miejsce.
Następnie odcedzić cukinię. Wodę, w której się moczyła, zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i goździkami. Do gotującej się wody dodać cukinię i gotować na ostrym ogniu ok 8 minut.Gorące przelać do słoików, zakręcic i odstawić do góry dnem do wystudzenia.
Fajna "słomiana" para?
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/09/1479cukinia-la-ananas.html