ßßß Cookit - przepis na Powidło z cukinii o smaku cytrynowym do słoików na zimę

Powidło z cukinii o smaku cytrynowym do słoików na zimę

nazwa

Wykonanie

Cukinia w wersji słodkiej- jako powidło! Powidełko wspaniale nadaje się do pieczonych bułeczek i naleśników oraz deserów.
Składniki:
5 kg cukinii,
3 kg cukru,
5 łyżek kwasku cytrynowego,
1 aromat cytrynowy.
Wykonanie:
Cukinię obrać, pokroić, zasypać cukrem i pozostawić na noc. Następnie smażyć, w połowie smażenia dodać kwasek cytrynowy, a na koniec aromat cytrynowy. Gdy masa ma konsystencję powidła, przełożyć do przygotowanych słoików i pasteryzować około 15 minut.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/07/powido-z-cukinii-o-smaku-cytrynowym-do.html