Wykonanie
Anioły z Anielskich Przysmaków obdarowały mnie
syropem z
pigwy ..
Syrop z
pigwy jest sporządzony z naturalnych składników, bez konserwantów..a na bazie
cukru , soku z
owoców pigwy i pigwowca i niewielkiego dodatku
alkoholu..Wystarczy odrobina
syropu aby poczuć jego smak..Idealnie pasuje jako dodatek do
herbaty..do różnego rodzaju deserów i
napojów..

W upalne dni wystarczy
woda, kilka kostek
lodu, kilka kropel
syropu i
napój chłodzący gotowy....
Syrop z
pigwy jako zamiennik
cukru w owsiance..pycha..
Pigwa jest rośliną pochodzącą z dalekiego wchodu i dotarła aż do Europy południowej. Wywodzi się z rodziny różowatych. Z wyglądu podobna do małej
gruszki, kolorem żółta i aromatyczna.
Pigwa wzmacnia odporność organizmu, regeneruje wątrobę, wpływa korzystnie na układ pokarmowy, wzmaga apetyt, przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom. Jest skuteczna także w leczeniu grypy i przeziębień. Surowe pektyny
pigwy polecane są w profilaktyce nowotworów. Razem z pektynami usuwane są z organizmu metale ciężkie i toksyny. Obniżają również poziom cholesterolu i poziom
cukru. Właśnie
pigwa zawiera najwięcej ze wszystkich
owoców pektyn, a ponadto
owoce pigwy nie przyswajają zanieczyszczeń ze środowiska. Gdyby nie były tak twarde i cierpkie w smaku byłoby to idealne lekarstwo i pożywienie.
Pigwa to
owoc, który w swoim składzie zawiera:- 70%
wody,- Wapń,- Potas,- Żelazo,- Siarkę i miedź,- 7,5% węglowodany,- 0,5%
białka,- 0,2% tłuszczu,- 4% śluzów (na nasionach),- 15% tłuszczu.
Owoce pigwy są bardzo bogate w witaminy B1, B2, C, PP oraz prowitaminę A i antyoksydanty. Jej
owoce w połączeniu z taniną doskonale wpływają na regulację zaburzeń przewodu pokarmowego. Pomagają na apetyt, oraz doskonale działają na wątrobę. Doskonale zwalcza biegunkę oraz wymioty.