Wykonanie
Chaber to jeden z bardziej znanych kwiatów naszych łąk.
Syrop chabrowy robi się od lat, jednak dawno nie wracałam do tego przepisu. Pamiętam czasy kiedy to butelki z chabrem stały na parapecie okna, w jednych robiło się
wino a w drugich
syrop. Przepis banalnie prosty a smak rewelacyjny.
Syrop polecam do lemoniady,
herbatki czy po prostu z
wodą i
lodem.
SKŁADNIKI :1 słoik litrowy
płatków chabru, lekko ubitychkoło 1/2 kg
cukru1 litr
wodyKwiaty zbieramy w
słoneczny dzień, oczywiście daleko od
drogi. Same
płatki wrzucamy do słoika, zasypując je
cukrem, naprzemiennie aż słoik się zapełni. Odkładamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce aż
płatki puszczą sok ( ja zostawiam słoik na parapecie okna i po dwóch dniach dolewam szklankę
wody bo nie zawsze chaber puści sok). Gęsty
syrop co jakiś czas mieszamy.Na trzeci dzień dolewamy resztę
wody, mieszamy i
syrop filtrujemy przez gazę ( jest gęsty i słodki o jasno fioletowej barwie). Przelewamy do ciemnych butelek, aby nie stracił koloru, przechowujemy w lodówce.
Syrop używamy od razu, do rozcieńczenia z
wodą, do lemoniady lub
herbaty.Uwagi :W dzbanku, na zdjęciu jest chaber zsypany
cukrem i zalany przegotowaną
wodą od razu, taki sposób jest też dobry, czekamy trzy dni, przecedzamy przez gazę i gotowe. Musimy jednak uważać aby nie zrobiło się
wino.
Syrop po odcedzeniu ( ten ze słoika ) jest gęsty i słodki, pachnie chabrem i łąką, myślę że to miły zapach, do
napoi będzie super.