ßßß Cookit - przepis na SYROP CHABROWY

SYROP CHABROWY

nazwa

Wykonanie

Chaber to jeden z bardziej znanych kwiatów naszych łąk. Syrop chabrowy robi się od lat, jednak dawno nie wracałam do tego przepisu. Pamiętam czasy kiedy to butelki z chabrem stały na parapecie okna, w jednych robiło się wino a w drugich syrop. Przepis banalnie prosty a smak rewelacyjny. Syrop polecam do lemoniady, herbatki czy po prostu z wodą i lodem.
SKŁADNIKI :
1 słoik litrowy płatków chabru, lekko ubitych
koło 1/2 kg cukru
1 litr wody
Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień, oczywiście daleko od drogi. Same płatki wrzucamy do słoika, zasypując je cukrem, naprzemiennie aż słoik się zapełni. Odkładamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce aż płatki puszczą sok ( ja zostawiam słoik na parapecie okna i po dwóch dniach dolewam szklankę wody bo nie zawsze chaber puści sok). Gęsty syrop co jakiś czas mieszamy.
Na trzeci dzień dolewamy resztę wody, mieszamy i syrop filtrujemy przez gazę ( jest gęsty i słodki o jasno fioletowej barwie). Przelewamy do ciemnych butelek, aby nie stracił koloru, przechowujemy w lodówce. Syrop używamy od razu, do rozcieńczenia z wodą, do lemoniady lub herbaty.
Uwagi :
W dzbanku, na zdjęciu jest chaber zsypany cukrem i zalany przegotowaną wodą od razu, taki sposób jest też dobry, czekamy trzy dni, przecedzamy przez gazę i gotowe. Musimy jednak uważać aby nie zrobiło się wino.
Syrop po odcedzeniu ( ten ze słoika ) jest gęsty i słodki, pachnie chabrem i łąką, myślę że to miły zapach, do napoi będzie super.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/06/syrop-chabrowy.html