ßßß Cookit - przepis na Płatki róż w syropie

Płatki róż w syropie

nazwa

Wykonanie

Z przykrością stwierdzam, że to już ostatni smakołyk z płatków dzikiej róży w tym roku. Oczywiście pojawią się na blogu pyszności z owoców, ale zdecydowanie wolę przerabiać płatki. Samo ich zbieranie jest o wiele przyjemniejsze- wbrew powszechnej opinii wcale nie jest nie wiadomo jak czasochłonne- trzeba wybrać tylko odpowiednie miejsce i czas zbioru. Zresztą co tu dużo pisać- towarzyszący temu zapach wszystko wynagradza. Z kolei podczas zbierania owoców mamy zapewnione pokaleczone przez kolce palce (choć na dobrą sprawę przy zbiorze płatków bardzo prawdopodobne jest użądlenie przez pszczoły). Samo obieranie owoców także do łatwych i przyjemnych nie należy- każdy należy przekroić i wydrążyć z niego dokładnie pestki i włoski. Próbowałam ułatwić sobie życie przecierając rozgotowane owoce przez sito, ale nie jest to dobry pomysł. Koniec końców zarówno podczas przetwarzania płatków jak i owoców zabawy jest mnóstwo. Płatki w syropie są doskonałym dodatkiem do herbaty. Inne propozycje wykorzystania świeżych płatków różanych poniżej:
Cukier różany
Konfitura ucierana
Orzeźwiający napój
Składniki:
płatki dzikiej róży
cukier
woda
Dokładnie przebrane płatki różane układamy w wyparzonych słoikach do połowy wysokości- lekko ugniecione. Dosypujemy taką samą objętościowo ilość cukru. Zalewamy wrzątkiem. Zakręcamy słoiki, odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. Gotowe!
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2015/08/patki-roz-w-syropie.html