ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe -ekspresowe

Rogaliki drożdżowe -ekspresowe

nazwa

Wykonanie

Widząc dziś rogaliki u Darii naszła mnie straszna ochota na nie.. zaciekawił mnie również jej przepis [ z mąki żytniej] ale , że miałam mało czasu wynalazłam przepis na rogaliki bez zagniatania i wyrastania... Evenka wzięła przepis z torebki po cukrze waniliowym ..no a ja od niej..rogaliki robi się naprawdę szybko i są smaczne...u mnie z kremem czekoladowym..pycha..a rogaliki Darii wypróbuję na pewno..
50 dkg mąki
200 ml kwaśnej śmietany
25 dkg margaryny
1 jajko
10 dkg świeżych drożdży
1 mały cukier waniliowy
szczypta soli
marmolada lub krem czekoladowy do nadziewania
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z margaryną , dodać rozpuszczone drożdże, jajko, cukier waniliowy i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów. Kłaść po łyżeczce dowolego nadzienia i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i upiec na rumiano. Jeszcze ciepłe polukrować lub całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Ciasto nie potrzebuje wyrastania - od razu po wyrobieniu formuje się rogaliki i wstawia do piekarnika.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/06/1325rogaliki-drozdzowe.html