Wykonanie

Widząc dziś rogaliki u Darii naszła mnie straszna ochota na nie.. zaciekawił mnie również jej przepis [ z
mąki żytniej] ale , że miałam mało czasu wynalazłam przepis na rogaliki bez zagniatania i wyrastania... Evenka wzięła przepis z
torebki po cukrze
waniliowym ..no a ja od niej..rogaliki robi się naprawdę szybko i są smaczne...u mnie z
kremem czekoladowym..pycha..a rogaliki Darii wypróbuję na pewno..50 dkg
mąki200 ml kwaśnej
śmietany25 dkg
margaryny1
jajko10 dkg świeżych
drożdży1 mały
cukier waniliowyszczypta
solimarmolada lub
krem czekoladowy do nadziewania
Drożdże rozpuścić w
śmietanie.
Mąkę posiekać z
margaryną , dodać rozpuszczone
drożdże,
jajko,
cukier waniliowy i
sól. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów. Kłaść po łyżeczce dowolego nadzienia i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i upiec na rumiano. Jeszcze ciepłe polukrować lub całkowicie wystudzone posypać
cukrem pudrem.Uwagi:Ciasto nie potrzebuje wyrastania - od razu po wyrobieniu formuje się rogaliki i wstawia do piekarnika.