ßßß Cookit - przepis na Babeczki z płynnym kajmakiem

Babeczki z płynnym kajmakiem

nazwa

Wykonanie

Dawno nie brałam udziału w Weekendowej Cukierni ..a to nie było odpowiednich składników, albo brak czasu..albo jeszcze coś innego stało na przeszkodzie..W lutym gospodynią WC jest Anna Maria z Kucharni , która zaproponowała babeczki z płynnym kajmakiem, a przepis pochodzi stąd ..Babeczki wyszły pyszne...radzę robić w pojedynczych foremkach..u mnie w foremkach na mufinki ..[ mam w sumie pojedyncze foremki, ale gdzieś po prostu schowałam je i nie mogłam znaleźć..a piekłam w nich mufinki z kawą .] U mnie były zjedzone bez lodów.. i użyłam domowej masy. Nie udało mi się zrobić z pojedynczej babeczki..na zdjęciu babeczki wyjęte prosto z piekarnika..
masło do wysmarowania foremek
2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
2 duże żółtka
1 duże jajko
1 i 2/3 puszki kajmaku
lody waniliowe
opcjonalnie sól morska
6 foremek o pojemności ok. 120 ml
Piekarnik rozgrzać do temperatury 215 stopni. Foremki natłuścić masłem i obsypać dno i ścianki mąką. Przy pomocy miksera ubić żółtka z jajkiem na puszystą masę. Ubijać przez ok. 2-3 minuty, do momentu aż ilość masy się podwoi i będzie spływała z mieszadła szeroką wstążką. Trwa to ok. 2-3 minut. Dodać kajmak i ubijać tak, by dobrze połączył się z resztą masy. Nadal ubijając stopniowo dosypywać mąkę. Przelać masę do przygotowanych wcześniej foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny - trwa to ok. 12-13 minut.
Wyjąć z piekarnika i od razu przekładać z foremek na talerze - przy pomocy noża zrobić na środku nacięcie - wypłynie masa kajmakowa. Podawać od razu z gałką lodów waniliowych.
Osobom, które lubią smak solonego karmelu i kajmaku, polecam dodanie soli morskiej do gotowej ubitej masy, przed przelaniem jej do foremek - ilość wg smaku. Moim zdaniem wersja z solonym kajmakiem jest o wiele smaczniejsza.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/02/1148-babeczki-z-pynnym-kajmakiem.html