Wykonanie

Dawno nie
brałam udziału w Weekendowej
Cukierni ..a to nie było odpowiednich składników, albo brak czasu..albo jeszcze coś innego stało na przeszkodzie..W lutym gospodynią WC jest
Anna Maria z Kucharni , która zaproponowała babeczki z płynnym
kajmakiem, a przepis pochodzi stąd ..Babeczki wyszły pyszne...radzę robić w pojedynczych foremkach..u mnie w foremkach na mufinki ..[ mam w
sumie pojedyncze foremki, ale gdzieś po prostu schowałam je i nie mogłam znaleźć..a piekłam w nich mufinki z
kawą .] U mnie były zjedzone bez
lodów.. i użyłam domowej masy. Nie udało mi się zrobić z pojedynczej babeczki..na zdjęciu babeczki wyjęte prosto z piekarnika..
masło do wysmarowania foremek2,5 łyżki
mąki plus odrobina do wysypania foremek2 duże
żółtka1 duże
jajko1 i 2/3 puszki kajmaku
lody wanilioweopcjonalnie
sól morska6 foremek o pojemności ok. 120 mlPiekarnik rozgrzać do temperatury 215 stopni. Foremki natłuścić
masłem i obsypać dno i ścianki
mąką. Przy pomocy miksera ubić
żółtka z
jajkiem na puszystą masę. Ubijać przez ok. 2-3 minuty, do momentu aż ilość masy się podwoi i będzie spływała z mieszadła szeroką wstążką. Trwa to ok. 2-3 minut. Dodać kajmak i ubijać tak, by dobrze połączył się z resztą masy. Nadal ubijając stopniowo dosypywać
mąkę. Przelać masę do przygotowanych wcześniej foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny - trwa to ok. 12-13 minut.Wyjąć z piekarnika i od razu przekładać z foremek na talerze - przy pomocy noża zrobić na środku nacięcie - wypłynie masa kajmakowa. Podawać od razu z gałką
lodów waniliowych.Osobom, które lubią smak solonego karmelu i kajmaku, polecam dodanie
soli morskiej do gotowej ubitej masy, przed przelaniem jej do foremek - ilość wg smaku. Moim zdaniem wersja z solonym
kajmakiem jest o wiele smaczniejsza.