ßßß Cookit - przepis na Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem (WC luty ...

Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem (WC luty ...

nazwa

Wykonanie

Dobre, lepsze, kajmakowe... ;)
Jeśli wiecie o czym mówię, koniecznie spróbujcie propozycji Anny-Marii z blogu Kucharnia, przedstawionej w ramach lutowej Weekendowej Cukierni. Babeczki z płynnym, lekko solonym kajmakiem - po prostu rewelacja! Polecam!
źródło przepisu: kucharnia.blogspot.com
(składniki na 6 sztuk)
masło do wysmarowania foremek
2 1/2 łyżki mąki (dodatkowo odrobina do wysypania foremek)
2 duże żółtka
duże jajko
1 2/3 szklanki kajmaku z puszki (użyłam jednej puszki - 533 g)
opcjonalnie sól morska (dałam płaską łyżeczkę soli gruboziarnistej)
do podania
lody waniliowe
Foremki natłuścić masłem i obsypać dno i ścianki mąką. najlepiej użyć pojedyncze, niewielkie foremki - łatwiej wyciąga się z nich upieczone babeczki. Przy pomocy miksera ubić żółtka z jajkiem na puszystą masę. Ubijać przez ok. 2-3 minuty, do momentu aż ilość masy się podwoi i będzie spływała z mieszadła szeroką wstążką. Dodać kajmak i ubijać tak, by dobrze połączył się z resztą masy. Nadal ubijając stopniowo dosypywać mąkę. Osoby lubiące smak solonego karmelu i kajmaku, mogą dodać soli morskiej do gotowej ubitej masy, przed przelaniem jej do foremek - ilość wg smaku. Przelać masę do przygotowanych wcześniej foremek (do wysokości 2/3 foremki) i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 210 stopni, do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny - trwa to ok. 10 minut.
Wyjąć z piekarnika i od razu bardzo ostrożnie przekładać z foremek na talerze. Przy pomocy noża zrobić na środku nacięcie - wypłynie masa kajmakowa. Podawać od razu z gałką lodów waniliowych.
Smacznego!
***
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2013/02/Fondant-kajmakowy-babeczki-z-plynnym-kajmakiem-WC.html