Wykonanie
Dobre, lepsze, kajmakowe... ;)Jeśli wiecie o czym mówię, koniecznie spróbujcie propozycji Anny-
Marii z blogu Kucharnia, przedstawionej w ramach lutowej Weekendowej
Cukierni. Babeczki z płynnym, lekko solonym
kajmakiem - po prostu rewelacja! Polecam!

źródło przepisu: kucharnia.blogspot.com(składniki na 6 sztuk)
masło do wysmarowania foremek2 1/2 łyżki
mąki (dodatkowo odrobina do wysypania foremek)2 duże
żółtkaduże
jajko1 2/3 szklanki kajmaku z puszki (użyłam jednej puszki - 533 g)opcjonalnie
sól morska (dałam płaską łyżeczkę
soli gruboziarnistej)do podania
lody wanilioweForemki natłuścić
masłem i obsypać dno i ścianki
mąką. najlepiej użyć pojedyncze, niewielkie foremki - łatwiej wyciąga się z nich upieczone babeczki. Przy pomocy miksera ubić
żółtka z
jajkiem na puszystą masę. Ubijać przez ok. 2-3 minuty, do momentu aż ilość masy się podwoi i będzie spływała z mieszadła szeroką wstążką. Dodać kajmak i ubijać tak, by dobrze połączył się z resztą masy. Nadal ubijając stopniowo dosypywać
mąkę. Osoby lubiące smak solonego karmelu i kajmaku, mogą dodać
soli morskiej do gotowej ubitej masy, przed przelaniem jej do foremek - ilość wg smaku. Przelać masę do przygotowanych wcześniej foremek (do wysokości 2/3 foremki) i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 210 stopni, do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny - trwa to ok. 10 minut.Wyjąć z piekarnika i od razu bardzo ostrożnie przekładać z foremek na talerze. Przy pomocy noża zrobić na środku nacięcie - wypłynie masa kajmakowa. Podawać od razu z gałką
lodów waniliowych.Smacznego!



***