Wykonanie
Czy można zrobić przepyszny, całkiem wykwintny deser w mniej niż pół godziny? Można, a udowodniła to
Anna Maria, gospodyni lutowej Weekendowej
Cukierni . Babeczki idealnie nadają się jako błyskawiczny deser dla niespodziewanych gości. Najlepiej smakują z gorzką
herbatą, bo same są przeraźliwie słodkie. Babeczki z płynnym
kajmakiem .

Składniki:2
żółtka1
jajko1 szklanka gotowego kajmaku2 i ½ łyżki
mąkiOdrobina
masła do wysmarowania foremekOdrobina
mąki do oprószenia foremekDodatki:
Lody wanilioweEwentualnie odrobina
soli morskiejWykonanie:Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 210 stopni. Przygotowujemy sobie foremki żaroodporne (najwygodniejsze są nieduże, pojedyncze foremki, bo z takich najłatwiej wydobyć upieczone babeczki). Foremki smarujemy
masłem i posypujemy
mąką.Mikserem ubijamy
jajko i
żółtko na białą, puszystą masę. Dodajemy kajmak i jeszcze chwilę ubijamy- do momentu aż masa będzie gładka i jednolita. Wtedy, nie przerywając miksowania, dosypujemy przesianą
mąkę. Jak wszystkie składniki się połączą przelewamy masę do foremek (mniej więcej do 2/3 ich wysokości).Foremki wstawiamy do piekarniki i pieczemy do momentu aż babeczki ładnie zapieką się z góry, ale nadal będą miały płynny środek. Zajmie to ok. 10 minut. Jeżeli będziemy piec za długo, to w prawdzie nie będzie płynnego kajmaku, ale babeczki i tak będą pyszne i aksamitne.Upieczone babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek. Podajemy jeszcze ciepłe, kładąc obok gałkę
lodów.Wyszło mi 8 niedużych babeczek.

