Wykonanie

Kupiłam wczoraj nowe foremki i musiałam wypróbować .Przepis na babeczki znalazłam tutaj . Piekłam je już wczoraj i dzisiaj była powtórka i to z podwójnej porcji. Moje babeczki nie są w świątecznej szacie...szkoda było mi zakryć tak piękny wzorek.. Wczorajsze pieczenie nie obyło się bez wpadki..wrzuciłam prawie wszystkie składniki do miski..i okazało się , że zabrakło w domu
sody..[robiłam
proszek do pieczenia i zużyłam to co miałam w domu i zapomniałam kupić..]..ale cóż miałam zrobić ..skoro wszystko już w misce..- dałam więc
proszek do pieczenia ..a babeczki też wyszły.. Na zdjęciu dzisiejsze babeczki .. Przepis cytuję za Jolą.125 g
margaryny Kasia1/2 szkl.
mąki pszennej1/4 szkl.
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczka
sody3 łyżki
cukru pudru1
jajkokilka kropel
zapachu migdałowegopisaki cukrowe do dekoracji
cukier puder do dekorac j i
Miękką margarynę,
mąkę pszenną i ziemniaczaną, 3 łyżki
cukru pudru, 1 łyżeczkę
cynamonu, 1/2 łyżeczkę
sody i kilka kropel
olejku migdałowego miksujemy na gładką masę robotem z hakiem tak, żeby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Z gotowego ciasta formujemy kulki które układamy na blasze ze świątecznymi wzorkami, wyrównujemy powierzchnię nożem. Pieczemy przez ok 12-15 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem,na ostatnie 2 minuty zwiększyłam temperaturę do 170 stopni. Wyciągamy blaszkę z piekarnika, wyciągamy babeczki delikatnie by nie zniszczyć wzoru, który się na nich odbił, dekorujemy babeczki cukrowymi pisakami i posypujemy je delikatnie
cukrem pudrem .