Wykonanie


Dorada jest
rybą coraz bardziej popularną na
polskich stołach. Jej
mięso jest soczyste, smaczne i łatwo
daje się je oddzielić od ości.
Rybę tę można zarówno smażyć, jak i grillować oraz piec. I właśnie tę ostatnią możliwość pokażę Wam dzisiaj w moim przepisie.Pieczona dorada królewska od pewnego czasu gości na moim
stole nieustannie. Zakochałam się w smaku, łatwości przygotowania i względnej dostępności w moim sklepie rybnym. Jej przygotowanie zabiera niewiele więcej czasu niż spreparowanie jakiejkolwiek innej
ryby. Smak jest nieporównywalny.
Mięsa jest dużo i nie ma się wrażenia, że po upieczeniu będziemy „oblizywać ości”.Jej wszechstronność polega na tym, że
smakowo pasuje z wieloma dodatkami. Nadaje się również do przygotowania sushi. Ja zdecydowałam się na połączenie jej z
mieszanką warzyw na patelnię Salsa z
przyprawą meksykańską firmy d’aucy.

Obiad do przygotowania dosłownie w 30 minut. Można go również przygotować na grillu.Składniki:2-3 dorady – umyte i oskrobane z łusek, wypatroszoneopakowanie warzyw na patelnięsaszetka przypraw z warzyw na patelnię –
mieszanka meksykańskasólfolia aluminiowa lub papier do pieczenia
Ryby po umyciu i osuszeniu nacieramy dość obficie
solą a następnie
przyprawami meksykańskimi (
rybę nacieramy w środku i na zewnątrz).Na arkuszu folii aluminiowej lub papieru do pieczenia układamy porcję zamrożonych warzyw. Na nich układamy
rybę. Do jej środka i na wierzch również wkładamy trochę warzyw. Folię lub papier zawijamy na kształt kieszonki lub łódeczki.Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Dorada będzie gotowa gdy bez
oporów (jak po
maśle) damy radę wyjąć płetwę grzbietową.


Z tej
serii dotychczas ukazały się jeszcze 3 przepisy. Szczególnie polecam przepis na
polędwiczki z
sosem malinowym oraz sajgonki .