ßßß Cookit - przepis na Pieczona dorada z salsą meksykańską

Pieczona dorada z salsą meksykańską

nazwa

Wykonanie

Dorada jest rybą coraz bardziej popularną na polskich stołach. Jej mięso jest soczyste, smaczne i łatwo daje się je oddzielić od ości. Rybę tę można zarówno smażyć, jak i grillować oraz piec. I właśnie tę ostatnią możliwość pokażę Wam dzisiaj w moim przepisie.
Pieczona dorada królewska od pewnego czasu gości na moim stole nieustannie. Zakochałam się w smaku, łatwości przygotowania i względnej dostępności w moim sklepie rybnym. Jej przygotowanie zabiera niewiele więcej czasu niż spreparowanie jakiejkolwiek innej ryby. Smak jest nieporównywalny. Mięsa jest dużo i nie ma się wrażenia, że po upieczeniu będziemy „oblizywać ości”.
Jej wszechstronność polega na tym, że smakowo pasuje z wieloma dodatkami. Nadaje się również do przygotowania sushi. Ja zdecydowałam się na połączenie jej z mieszanką warzyw na patelnię Salsa z przyprawą meksykańską firmy d’aucy.
Obiad do przygotowania dosłownie w 30 minut. Można go również przygotować na grillu.
Składniki:
2-3 dorady – umyte i oskrobane z łusek, wypatroszone
opakowanie warzyw na patelnię
saszetka przypraw z warzyw na patelnię – mieszanka meksykańska
sól
folia aluminiowa lub papier do pieczenia
Ryby po umyciu i osuszeniu nacieramy dość obficie solą a następnie przyprawami meksykańskimi (rybę nacieramy w środku i na zewnątrz).
Na arkuszu folii aluminiowej lub papieru do pieczenia układamy porcję zamrożonych warzyw. Na nich układamy rybę. Do jej środka i na wierzch również wkładamy trochę warzyw. Folię lub papier zawijamy na kształt kieszonki lub łódeczki.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Dorada będzie gotowa gdy bez oporów (jak po maśle) damy radę wyjąć płetwę grzbietową.
Z tej serii dotychczas ukazały się jeszcze 3 przepisy. Szczególnie polecam przepis na polędwiczki z sosem malinowym oraz sajgonki .
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/pieczona-dorada-z-salsa-meksykanska