Wykonanie


Niedawno mogłeś spróbować mojego torcika
kawowego . Dzisiaj pokaże przepis na kolejne fajne użycie parzonego
espresso.
Kawowe desery cieszą się coraz większą popularnością. Zawdzięczają to w mojej ocenie faktowi, że picie
kawy robi się coraz modniejsze. Pijemy
kawę coraz lepszą jakościowo, coraz bardziej wyrafinowaną więc nie
dziwne, że trafiła ona również do wypieków.Moja propozycja jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Wystarczy 30 minut i mamy gotowy deser na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmiSkładniki:60g
mąki (ja dodałam jakieś 100g)70g zagęstnika
skrobiowego (
mąki ziemniaczanej)2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody75g
cukrusól2
jajka100g rozpuszczonego
masła75ml
espresso elegant Tchibo
bita śmietana oraz
kakao do dekoracji
Mąkę,
mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier, szczyptę
soli,
jajka,
masło i
espresso miksujemy na gładkie ciasto. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.Na zdjęciu:Piętrowa patera na
ciastka od Tchibo