ßßß Cookit - przepis na Dekorujemy bitą śmietaną oraz kakao

Dekorujemy bitą śmietaną oraz kakao

nazwa

Wykonanie

Niedawno mogłeś spróbować mojego torcika kawowego . Dzisiaj pokaże przepis na kolejne fajne użycie parzonego espresso.
Kawowe desery cieszą się coraz większą popularnością. Zawdzięczają to w mojej ocenie faktowi, że picie kawy robi się coraz modniejsze. Pijemy kawę coraz lepszą jakościowo, coraz bardziej wyrafinowaną więc nie dziwne, że trafiła ona również do wypieków.
Moja propozycja jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Wystarczy 30 minut i mamy gotowy deser na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi
Składniki:
60g mąki (ja dodałam jakieś 100g)
70g zagęstnika skrobiowego (mąki ziemniaczanej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
75g cukru
sól
2 jajka
100g rozpuszczonego masła
75ml espresso elegant Tchibo
bita śmietana oraz kakao do dekoracji
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, cukier, szczyptę soli, jajka, masło i espresso miksujemy na gładkie ciasto. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Na zdjęciu:
Piętrowa patera na ciastka od Tchibo
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/muffiny-espresso