ßßß
Kawa, herbata i gorąca czekolada to napoje, które towarzyszą nam codziennie. Warto więc zwrócić szczególną uwagę na urządzenie, które usprawni nam ich codzienne przygotowywanie. Kilka tygodni temu miałam okazję przyjrzeć się nowemu urządzeniu marki Bosch – Tassimo Viva. Z tej okazji zaproszono mnie na konferencję prasową do Centrum Kulinarnych Inspiracji i przedstawiono najnowszy sprzęt w portfolio Boscha.

Jego fajny wygląd sprawia, że idealnie pasuje do każdej kuchni. Jest niewielki, co jest jego ogromną zaletą. Jeden przycisk wystarczy aby przygotować 1 z 15 dostępnych napojów. Najbardziej urzekły mnie herbaty. Począwszy od zachwycającej smakiem owoców leśnych Forest Fruit, poprzez zieloną herbatę o miętowym aromacie Green Mint, po pachnącą przyprawami Chai Latte z dodatkiem spienionego mleka.Na kapsułkach znajdują się kody kreskowe. Ekspres automatycznie skanuje je po włożeniu do urządzenia i dzięki specjalnemu systemowi wie, jaki napój zaparza oraz dobiera do niego odpowiednie parametry. Każdy napój wymaga bowiem innej ilości wody oraz innej temperatury parzenia. Efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających. Co więcej po przygotowaniu porannej kawy czy czekolady można od razu przygotować herbatę. Nie musimy tracić czasu na pracochłonne czyszczenie ekspresu pomiędzy poszczególnymi napojami. Ekspres czyści się sam. Wystarczy, że wymienimy kapsułkę.

Oprócz samych informacji na temat ekspresu razem z Konradem Birkiem – szefem kuchni restauracji SOWA&Friends oraz szefem cukierni – Krzyśkiem Kopcińskim była szansa na przygotowanie przepysznych deserów – z użyciem nie tylko kawy.



